Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta fram förslag till nya regler omedelbart

Frågan om politikernas fallskärmar har debatterats under flera år. Allt fler har sett det som orimligt att kraven på att arbeta höjts för de flesta, men inte för politiker.

Den här debatten ledde i fjol höst till att riksdagsledamöternas fallskärmar förändrades. I oktober antog sedan organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) nya riktlinjer för kommun- och landstingspolitikernas fallskärmar.

SKL:s nya pensionsmodell innebär att fallskärmen betalas ut i högst tre år. Det är en stor förändring från den tidigare rekommendationen. Den innebar att en före detta heltidspolitiker kunde leva på sin politikerpension från 50 års ålder tills han eller hon fyllde 65, utan att behöva söka några nya jobb. Detta var inte rimligt och det var därför mycket bra att SKL förändrade sina rekommendationer.

Det är dock inte SKL som beslutar vad som skall gälla i kommuner och landsting: det gör dessa själva. Och tyvärr har kommunerna varit mycket långsamma med att införa de nya pensionsreglerna. Enligt den undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion presenterade i går är det bara ett drygt tiotal kommuner som har infört den nya modellen. 160 kommuner planerar att genomföra den, och ett 50-tal kommuner har ännu inte börjat med sina planer.

Det här är riktigt dåligt. SKL:s rekommendationer lades fast i god tid före nomineringsprocessen påbörjades, så att alla som ställde upp som valkandidater skulle kunna få veta vilka pensionsregler som gällde. Kommunernas segdragna planering har dock inneburit att de gamla reglerna gäller även för kandidaterna i årets val. Det innebär att de nya pensionsreglerna i praktiken kommer att börja gälla först i nästa val, det vill säga om fyra år. Kommunpolitikerna har därför sett till att deras generösa pensionsregler gäller i fyra år till.

Norrtälje tillhör de kommuner som gjort minst i denna fråga. Enligt ordföranden i kommunens valnämnd, Ann S Pihlgren (M), kommer nämnden inte att föreslå några ändringar i pensionsreglerna innan valet. Orsaken är att man vill låta de politiker som väljs i september besluta om vilka pensionsvillkor som skall gälla under den kommande mandatperioden.

Det kan verka rimligt att det är de nyvalda politikerna som skall besluta om vilka regler som skall gälla under deras egen mandatperiod. En sådan beslutsordning innebär dock att de som ställer upp som kandidater inte vet vilka pensionsregler som kommer att gälla om de blir valda. Det är inte bra. Det skapar en onödig osäkerhet och en risk för att det dröjer till nästa val innan de nya reglerna införs.

Istället för att vänta till efter valet bör därför valnämnden ta tag i pensionsfrågan omedelbart. Därför bör nämnden snarast lägga fram ett förslag som följer SKL:s rekommendationer och som innebär att kommunens politiker kan få en fallskärm på högst tre år.