Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta det lugnt med lagändringar

Det är aldrig bra att förhasta sig. Även om det är bra att agera snabbt och kraftfullt, så gäller det att ha lite is i magen.

Det här borde Morgan Johansson ha tänkt på. Han är socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott. Han är också en av dem som tycks vilja bli ny partiordförande.

Kanske var det därför som Morgan Johansson försökte visa handlingskraft efter helgens terrordåd i Stockholm. I tisdags meddelade han nämligen att Socialdemokraterna svängt när det gäller signalspaning. Nu ville man inte längre riva upp FRA-lagen, vilket partiet lovade i valrörelsen. Nu ville man dessutom att Säkerhetspolisen skulle få rätt att begära signalspaning av FRA, Försvarets radioanstalt. Det har i dag bara regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten rätt till.

Morgan Johansson fick dock i tisdags kväll mothugg i Socialdemokraternas riksdagsgrupp. Nu är det därför oklart var Socialdemokraterna står när det gäller FRA-lagen. Diskussionen skulle fortsätta, meddelade Sven-Erik Österberg, partiets gruppledare i riksdagen, i går.

Det låter bra. Efter en händelse som lördagens terrordåd är det alldeles för lätt att gå ut och kräva hårda tag och skärpt övervakning. Och visst finns det anledning att fundera över varför Säkerhetspolisen har missat attentatsmannen, trots att han uppenbarligen hade visat att han stödde terrordåd. Enligt den rapport som Säpo presenterade i går finns det i dag minst 200 islamiska extremister i Sverige, varav många ingår i våldsbejakande nätverk. Attentatsmannen tillhör inte dessa 200. Hur många fler har Säpo missat?

Å andra sidan skulle det kräva massiva insatser av Säpo för att hitta och övervaka alla extremister och potentiella terrorister. Dessa insatser skulle vara ett direkt hot mot vårt öppna samhälle.

Det gäller därför att hitta en rimlig avvägning mellan övervakning och öppenhet, mellan risker och integritet. En sådan avvägning är inte lätt att göra, och den kan förändras över tiden. Därför måste den göras omsorgsfullt och noggrant, inte i affekt dagarna efter ett terrordåd.

Det kan därför mycket väl vara så att Säpo skall få rätt att begära signalspaning av FRA, men innan så sker behövs ett väl avvägt regelverk för hur detta skall kunna göras samtidigt som ett starkt skydd för den personliga integriteten bibehålls. I mars skall en utredning presentera ett förslag till ett sådant regelverk. Därefter skall regeringskansliet ta fram ett förslag till ny lag.

Samtidigt bör regeringskansliet passa på att granska hur FRA-lagen fungerar. De senaste dagarna har det nämligen kommit flera alarmerade rapporter om att de myndigheter som skall granska FRAs signalspaning inte sköter sitt jobb på ett fullgott sätt. Även här kan det därför behövas skärpta regler eller lagändringar.