Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort bilarna innan de blir sönderslagna

Annons

Så har det hänt igen: en bil har kört av vägen och blivit stående. Efter ett par dagar är lyktor och rutor sönderslagna och hinner den stå över en helg så blir den med stor sannolikhet uppeldad.

Anmäl text- och faktafel

Det blir då en utryckning för räddningstjänsten för att släcka, sanera och eventuellt spärra av vägen med allt vad det innebär. Miljön får sig en ordentlig smäll med bränsle och oljor som rinner ut i marken, och uppbrända däck och plast, för att inte tala om kostnaden för oss skattebetalare.

Allt detta bara för att våra klåpare till beslutsfattare inte kan sköta sitt jobb och styra upp saker.

Vi har ett förslag: när ett fordon blir stående är ägaren skyldig att omedelbart meddela detta till polis eller Trafikverket och att antingen bogsera bort fordonet själv eller tillkalla bärgare. Har detta inte skett inom rimlig tid (låt oss säga fyra timmar) så ska polisen se till att fordonet försvinner till en bilskrot eller till en uppställningsplats och att ägaren eller ägarens försäkringsbolag får betala bärgning och böter.

Är bilen stulen är det ju av ännu större betydelse att den kommer till en uppställningsplats eller tas om hand. Ägaren kan ju vara utomlands, inlagd på sjukhus eller på något annat sätt oförmögen att ta hand om situationen. Att försäkringsbolaget då måste betala är väl självklart. När sedan polisen tar fast biltjuven blir ju denne skyldig att betala kalaset

Det vore väl rimligt och rättvist.

Vad gäller de många anlagda bilbränderna i tätorter och pendlarparkeringar så är det väl bara att sätta upp kameror och identifiera gärningsmännen samt bötfälla dem eller deras föräldrar, samt att dessa också ska stå för alla kostnader.

Personligen är vi less på att betala för ansvarslösa idioters oacceptabla beteende via skattsedeln och onödigt höga försäkringspremier.

Vi är trötta på att bli utnyttjade, bestulna och kränkta av dessa idioter. Det är dags att säga ifrån nu och sätta rimliga gränser.

Lars Hasselfeldt (KD)

Leif Johansson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons