Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Synd att en profil lämnar politiken

Det är inte ofta som det blir en riksnyhet när en politiker meddelar att han eller hon inte ställer upp till omval i kommunfullmäktige. Men det skedde i går.

Annons

När socialdemokraten Jan Emanuel Johansson meddelade att han inte ställer upp till omval i kommunfullmäktige, valde TT (Tidningarnas Telegrambyrå) att skicka ut en notis om detta. Det visar hur känd denne Norrtäljepolitiker är. Eller ökänd. För Jan Emanuel Johansson har varit rejält omskriven i riksmedia under årens lopp. Mycket lite har dock handlat om hans politiska engagemang som riksdagsledamot och kommunfullmäktigeledamot. Istället är det skatterättegångar, skyhöga Almedalshyror, spektakulära personvalskampanjer och stora vinster vid vårdkoncernsförsäljningar som skapat rubriker. Till detta kommer hans Robinsonvinst 2001.

Det är därför inte så konstigt att Jan Emanuel Johansson varit mycket omstridd, både inom sitt parti och utanför. Å andra sidan har han också fått många beundrare, och han fick överlägset mest personröster i sitt parti i förra kommunalvalet i Norrtälje, nästan dubbelt så många som den som fick näst mest: partiets kommunalrådskandidat Elisabeth Björk.

Det senaste året har han dock varit i konflikt med sitt parti. Socialdemokraterna i Norrtälje krävde nämligen att han skulle ta ”time out” från sitt fullmäktigeuppdrag tills rättsprocessen kring åtalet mot skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll var avslutad. Detta vägrade Jan Emanuel Johansson.

För en vecka sedan hävdes detta krav på time out. Orsaken var att rättsprocessen nu är avslutad, så när som vem som skall betala ersättningen till Jan Emanuel Johanssons försvarare. Säkerligen är det därför Jan Emanuel Johansson först nu meddelar att han inte ställer upp till omval: han kan nu säga att han själv tagit beslutet att inte kandidera, och inte blivit tvingad till detta av sina partikamrater.

Det är också ett väntat beslut han kommer med. För trots sin vägran att ta time out, så har inte Jan Emanuel Johansson varit speciellt aktiv i kommunfullmäktige de senaste åren, och han har ofta inte ens varit med på fullmäktiges möten. Delvis är det troligen arbetet i företaget som tagit tid, men det politiska engagemanget har också falnat. Det måste vara svårare att vara förespråkare för ungdomar och de utsatta i samhället, när man närmar sig 40 och är mångmiljonär. Det är därför inte heller troligt att han någon gång återvänder till politiken.

Det är synd att Jan Emanuel Johansson nu lämnar kommunfullmäktige. Han har varit en frisk fläkt, och vågat gå sin egen väg, tvärs emot sitt eget parti. Han har också varit en välkänd politisk profil. Sådana behövs, inte minst för att väcka engagemang och intresse för politiken bland den stora massan medborgare.