Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symbolskatt som drabbar svenska bönder

Miljöskatter är bra. De gör det dyrare att förorena miljön, och gör att miljövänliga alternativ blir mer konkurrenskraftiga.Det här kräver dock att det finns alternativ, så att miljöskatten verkligen innebär lägre utsläpp eller mindre användning av miljöfarliga produkter. I annat fall innebär miljöskatten bara högre kostnader, utan att ge någon bättre miljö.

Annons

Ett exempel på detta är hur en höjd koldioxidskatten fungerar för dem som på landsbygden. För dem går det inte att ställa bilen och ta bussen eller tunnelbanan i stället – någon tunnelbana finns inte och om det finns någon buss, så går den alldeles för sällan. För dem på landsbygden innebär därför en höjd koldioxidskatt bara höjda kostnader.

S-MP-regeringen vill återinföra skatten på handelsgödsel. Ett sådant förslag finns i den budget som presenteras nästa vecka, enligt miljöminister Åsa Romson (MP), som kallar alliansregeringens beslut att avskaffa skatten på handelsgödsel för ”orimligt”. Tidigare har Åsa Romson sagt att skatt på handelsgödsel kan vara en del i finansieringen av högre mål för ekologisk mat.

Tanken med en skatt på handelsgödsel är att en sådan skatt skall minska det läckage av näringsämnen som jordbruket ger upphov till. Så har dock inte skatten fungerat, och det var därför alliansregeringen avskaffade den. Så sent som i somras visade också statistik från SCB att användningen av kväve inte ökat sedan skatten togs bort 2009.

I stället fungerar handelsgödselskatten bara som en extra pålaga på flera hundra miljoner kronor för de svenska bönderna. Och eftersom inga andra länder har en handelsgödselskatt, så innebär denna skatt att importerad mat blir billigare jämfört med svensk mat.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har talat mycket om landsbygdens utveckling de senaste åren. I den regeringsförklaring statsminister Stefan Löfven läste upp den 3 oktober står det också en hel del vackra ord om landsbygden. Bland annat står det: ”En långsiktig livsmedelsstrategi tas fram för att öka matproduktionen i Sverige och stödja ökad svensk och ekologisk matkonsumtion.”

Tyvärr är detta mest prat: de förslag partierna har lagt, som höjd kilometerskatt, har verkat i helt motsatt riktning. Samma gäller förslaget om handelsgödselskatt. Det kommer att innebära lägre svensk matproduktion, inte högre, som enligt regeringsdeklarationen är regeringens mål. Istället kommer antalet svenska bönder att bli ännu färre och matimporten öka ytterligare, samtidigt som miljön inte blir bättre.

Återinförandet av handelsgödselskatten tycks vara en symbolfråga för Miljöpartiet och Socialdemokraterna: ett sätt att visa att man är mer miljövänliga än alliansregeringen. Men det är en symbol som inte förbättrar miljön, utan bara gör det dyrare för svenska bönder.