Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges utvecklades tack vare socialism

Sveriges utveckling under 1900-talet från ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste har i hög grad präglats av denna tilltro. Vi tror att denna utveckling inte varit möjlig utan en politik på socialismens grund. För Reidar Carlsson är socialism emellertid alltid öststatssocialism eller andra totalitära statsskick som följt i dess spår, skriver företrädare för Vänserpartiet.

Annons

Det hela började med att Reidar Carlsson i en ledare den 14 mars mer eller mindre satte likhetstecken mellan V och SD.

I en krönika i Expressen den 2 april skriver Alex Schulman: ”Att likställa SD med V är att normalisera rasism. ”Han fortsätter: ”Detta är en livsfarlig lögn att sprida. Vänsterpartiet har rötter i kommunismen, men partiet har gjort upp med sin historia och ingen kan i dag säga att V utgör ett hot mot demokratin. SD:s rötter finns i nazismen, men till skillnad från V så lever ju idéerna fortfarande i partiet. Det presenteras det ju bevis för regelbundet i medierna. Det känns nästan generande att behöva påminna om vad SD är för parti, men tydligen absolut nödvändigt.”

I nämnda ledare anklagas vi för populism och bristande ekonomisk realism. Ännu värre är dock, enligt Reidar Carlsson, att vi skyller problemen i samhället på en speciell grupp – nämligen de rika. Han menar att detta skapar ett hårdare samhälle och att V därmed är ett hot mot en fredlig samhällsutveckling.

Vi svarade genom att visa på hur den politik, som förts i Sverige under de senaste decennierna, gynnat de redan rika och därmed lett till ökande klyftor. Vi är inte ensamma om att ha sett detta. Enligt OECD har klyftorna i Sverige sedan 1995 ökat snabbare än i något annat medlemsland. Det är de ökande klyftorna som gör samhällsklimatet hårdare – inte vår kamp för ett rättvisare samhälle. Det finns starka skäl att vara bekymrad över denna utveckling och många med oss är oroade – dock inte Reidar Carlson.

Sedan har debatten fortsatt och Reidar Carlsson har anklagat oss för än det ena än det andra. Han har anklagat oss för en odemokratisk historia och vi har svarat genom att visa på hur alla de sedan länge etablerade partierna tidvis motarbetat en demokratisk utveckling eller färgats av rasistiska idéer. Då vill Reidar Carlsson inte vara med längre. Då byter han perspektiv och återvänder till nutiden. När vi besvarat påhoppen på den politik som vi står för idag, har han i stället siktat in sig på historien.

Sin kommentar till vår artikel i NT den 5 juni inleder Reidar Carlsson på följande sätt: ”Det är en intressant debatteknik som Norrtäljes vänsterpartister har. Först är de upprörda över att jag påminner om Vänsterpartiets kommunistiska historia, men när jag på grund av denna upprördhet bara tar upp nutiden, så anklagas jag för att inte vilja diskutera historien.”

För alla som följt debatten torde det stå klart att det är precis tvärt om.

Vad ska man då säga om Reidar Carlssons egen debatteknik? Först pådyvlar han oss åsikter som vi inte har – sedan angriper han oss för dessa åsikter. Ett talande exempel är följande. Reidar Carlsson har i flera kommentarer tagit upp den vurm för Venezuela, som han påstår sig ha sett inom Vänsterpartiet. När vi citerar vad Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, för ett år sedan skrev i Svenska Dagbladet om Venezuela, så förbigår Reidar Carlsson detta med tystnad. I stället utgår han från att en text som han sett på ett plakat i årets förstamajtåg utgör partiets officiella syn på den politik som idag förs i Venezuela. Obegripligt! Varken vi eller Reidar Carlsson vet om detta plakat bars av en vänsterpartist eller inte. Det vi vet är att den person som bar plakatet anslöt till tåget på vägen till Kungsträdgården.

Enligt Nationalencyklopedin utmärks socialism ”av tilltro till gruppens, kollektivets och eventuellt statens förmåga att lösa politiska och ekonomiska problem”. Sveriges utveckling under 1900-talet från ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste har i hög grad präglats av denna tilltro. Vi tror att denna utveckling inte varit möjlig utan en politik på socialismens grund. För Reidar Carlsson är socialism emellertid alltid öststatssocialism eller andra totalitära statsskick som följt i dess spår.

Vi hoppas och tror att NT:s läsare har en större förmåga än Reidar Carlsson att se verkligheten som den är och avslutar härmed debatten för vår del.

Britt-Marie Bardon (V)

Jessica Hilwëyn (V)

Ola Nordstrand (V)

Stefan Grath (V)

Anita Kullström (V)

Pontus Torpefält (V)

NT kommenterar:Verkligheten är inte alltid som vänsterpartister vill att den är. Det var till exempel inte något ”plakat” som hyllade Venezuela i Vänsterpartiets förstamajtåg, utan en stor banderoll som hölls upp av sju personer. Dessutom finns det gott om andra exempel där vänsterpartister hyllat den socialistiska regimen i Venezuela. ”Allt politiskt våld i Venezuela har iscensatts av den politiska högern”, skrev till exempel flera skånska vänsterpartister i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet för ett år sedan.

Enligt vänsterpartisterna har jag i praktiken satt likhetstecken mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är inte sant, hur många gånger det än upprepas. Lika osann är deras beskrivning av vår debatt och att jag ”inte ville vara med längre”. Det är därför bra att vänsterpartisterna nu vill avsluta debatten.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel