Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges avtal med Nato måste avvisas

Det går inte att komma runt frågan om kärnvapen när man diskuterar Sveriges förhållande till Nato. Försvarsalliansen Nato är och kommer att förbli en kärnvapenallians så länge kärnvapen existerar. Det har Natomedlemmarna själva många gånger slagit fast; senast på toppmötet i Newport 2014.

Detta är något att tänka på när riksdagen i vår skall ta ställning till det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Det avtalet existerar redan eftersom den förra regeringen förhandlade fram det strax före valet förra året. Vår ÖB undertecknade det på Natos toppmöte i Wales den 4 september 2014.

Regeringen håller just

nu på och utreder de lagändringar som är nödvändiga för att avtalet skall gälla. Dessa lagändringar skall presenteras i en proposition som läggs fram under våren. Det som riksdagen ska ta ställning till då är de lagändringar som kommer att föreslås i propositionen.

Eftersom avtalet innehåller skrivningar om att Nato, efter godkännande från Sverige, skall kunna placera krigsmateriel i landet, får det stora konsekvenser för framtiden. Om till exempel kärnvapen skall placeras i vårt land måste den delen av landet formellt ockuperas av Natolandet ifråga. Annars bryter Sverige, liksom Natolandet ifråga, mot icke-spridningsavtalet om kärnvapen som vi är bundna av.

En annan konsekvens

blir att en stat som känner sig hotad av dessa kärnvapen plötsligt har en anledning att angripa oss. Risken att vårt land dras in i ett krig i vår närhet ökar alltså om Nato tillåts placera kärnvapen här.

Något uttryckligt förbud mot placerandet av kärnvapen i Sverige finns ej inskrivet i avtalet. Inte heller vill den nuvarande försvarsministern införa ett sådant förbud i avtalstexten.

Någon debatt föregick inte förhandlingarna med Nato förra året. Detta innebär bland annat att våra riksdagsmän inte haft någon ordentlig chans att sätta sig in i eller diskutera frågan.

Om vår alliansfria

utrikes- och försvarspolitik ska ha någon trovärdighet måste vi avvisa värdlandsavtalet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel