Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges andel av utsläppen är bara 0,1 procent

Sju företrädare för klimataktivistiska organisationer uppmanar i en debattartikel kommunen att utlysa klimatnödläge för Norrtälje kommun. ”Vi anser att Norrtälje kommun, för att möta den akuta klimatkrisen, måste mobilisera alla tänkbara resurser”.

Anmäl text- och faktafel

Dessa entusiaster verkar ha fallit offer för den formidabla marinering i klimathot som massmedia inklusive Public Service, ständigt utsätter oss för. Att koldioxidutsläppen skulle ha avgörande betydelse för jordens temperatur är en obevisad hypotes. Det är bara i de misslyckade matematiska modellerna som koldioxid är kontrollknappen för jordens temperatur.

Koldioxid är en osynlig, luktfri gas som är helt nödvändig för livet på jorden. Den ökning vi ser av koncentrationen, nu cirka 0,4 promille, har visat sig ge en grönare jord, större skördar, färre människor svälter. Någon ökning av extremväder kan inte ses i global statistik.

Om det nu vore så att klimatet måste ”räddas” genom att världens utsläpp av koldioxid minskar drastiskt, blir frågan vad Sverige kan bidra med. Sveriges utsläpp utgör cirka 0,1 procent av världens utsläpp. Samtidigt är enbart tillväxthastigheten för utsläppen under bara några veckor i länder som Kina, Indien, Indonesien och Turkiet lika stor som Sveriges utsläpp under ett helt år. För Kina och Indien, med en befolkning av 2,7 miljarder, är högsta prioritet att utveckla elproduktionen för att höja levnadsstandarden för sina invånare. BBC News rapporterade den 26 september 2018 att i Kina är hundratals nya kolkraftverk på väg att färdigställas, motsvarande 259 GW effekt, eller drygt 250 Ringhalsreaktorer (R1 och R2). De kinesiska energiplanerna utgår från att kolkraft kommer att vara omistlig för överskådlig framtid.

Argumentet att om andra länder inte får ned sina utsläpp måste vi i Sverige anstränga oss ännu mer, saknar naturligtvis varje kontakt med verkligheten. Även om vi till enorma kostnader skulle lyckas dramatiskt minska våra utsläpp så skulle den globala klimatnyttan inte ens vara mätbar. Det enda vi uppnår är att vi blir fattigare, att företag tvingas lägga ned eller flytta utomlands. Det blir också extremt dyrt att leva på den svenska landsbygden när transportkostnaderna stiger.

För länder stadda i ekonomisk och teknisk utveckling med en befolkning som till stor del saknar tillgång till elektricitet är det inte minskning av koldioxidutsläppen som prioriteras. För dem handlar det om att så snabbt som möjligt tillgodose samhällets behov av energi och det sker till stor del med mer kolkraft.

South China Morning Post skriver 1 april 2018 att Kina och Japan nu tävlar om att vara störst med att exportera moderna kolkraftverk. Kina erbjuder lånefinansiering till sina exportprojekt och med planerade 1600 kraftverk i ett flertal länder avser de att vara världsledande.

De sju entusiasterna kräver att kommunen skall samarbeta internationellt för att bygga upp kompetens och ta ansvar. Kanske skulle kommunen börja med Kina, för att få största möjliga genomslag.

Sigvard Eriksson, Norrtälje

Björn Holmström, Svinninge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel