Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokrater utbuade på Stora torget

Fyra personer fördes bort av polisen under en demonstration mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristina Winberg.

Stora torget fylldes av folk för och emot Sverigedemokraternas politik. Många kom dit för att visa sitt missnöje genom att bua och vända ryggen mot politikerna.

"Inga rasister på våra gator" skanderades ut. Jimmie Åkesson och Kristina Winberg fick se sitt budskap om mindre makt till EU dränkt i utbuanden. Polisen påtalade för demonstranterna att de begick brott mot mötesfriheten genom att bua under tiden Åkesson och Winberg talade. Några ignorerade polisens uppmaning och fyra omhändertogs.

- Fyra stycken har rapporterats för ohörsamhet mot ordningsmakten och störande av allmän ordning, sa Kjell Lindgren, polisens presstalesperson.

En person ville inte lyssna på polisen utan avlägsnades från platsen. En är också misstänkt för ringa narkotikabrott.

Strax efter klockan 14 började Jimmie Åkesson tala. En knapp timme senare rundades evenemanget av.

Jimmie Åkesson verkade oberörd av protesterna.

- Polisen gjorde sitt jobb och fick tyst på dem. De får gärna stå här men de ska ju inte störa. Det finns vissa element på vänsterkanten som inte kan acceptera att det finns människor med andra åsikter, sa han till NT.

En ung kille som var en av dem som vände ryggen till SD-politikerna, och som inte vill uppge sitt namn, tyckte att demonstrationen trots allt gick bra.

- Jag tycker att det var bra att de visade sin ståndpunkt. Visst förstår jag att det inte bra att störa mötesfriheten rent moraliskt men jag förstår dem samtidigt också. Det är okej att ropa i pauser och så. Då respekterar man ända att han får prata.

Besöket i Norrtälje är en del av partiets kampanj inför valet till EU-parlamentet. På förmiddagen var de i Nynäshamn och efter Norrtälje står Uppsala och Enköping på programmet.