Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige sexa i värdscupstafetten – lovande besked från unga svenskorna: "Grymt kul"

De som tagit sig till läktaren på Östersunds skidstadion bjöds på en minst sagt rafflande start på världscupsäsongen. Anna Magnusson och Hanna Öberg visade storform på skjutvallen och Jesper Nelin i spåret. Vinden var dock svår och Sverige slutade på en godkänd sjätteplats.

Annons

Anna "Krut" Magnusson gick ut starkt på första sträckan och sköt, till publikens vrål. fullt i både liggande och stående. Den tidigare JVM-medaljören gick in som trea i växlingen till Hanna Öberg strax efter nyoperererade norskan Marte Olsbu och amerikanskan Susan Dunklee.

– Det var jättekul att köra idag. Det var fantastiskt bra. Under dagen har det varit ganska nervöst men när man väl kommer hit är det bara grymt kul att ha folk på plats som hejar, säger Anna Magnusson och fortsätter:

– Det kändes som att jag hade riktigt bra skidor och förvånansvärt lätt var det att hänga med. Jag hade inte förväntat mig det, så det tar jag med mig.

För Öberg började det dock illa med tre bom i första skyttet. Men den unga talangen hämtade upp den förlorade tiden och gav Jesper Nelin en bra utgångspunkt när Sverige växlade som fyra bakom Italien, Norge och Tyskland, bara dryga fem sekunder efter. Magnusson hade förutspått att Öberg skulle göra sitt jobb.

– Hanna har jag ju tävlat mot hela min karriär så henne har jag rätt bra koll på så jag är inte orolig. Sen känns det tryggt att ha Fredrik som är rutinerad på sista sträckan, säger Anna Magnusson.

Jesper Nelin ställdes bland annat mot giganten Ole Einar Björndalen, förra säsongens tvåa i världscuptotalen. Vid första mellantiden var det dock Italiens Lukas Hofer som hade ledningen och fältet började dras isär. I toppen: Italien, Tyskland, Norge, Sverige och Frankrike. Den gruppen lade nästan en minut mellan sig och den jagande gruppen. Hofer drog i sin tur ifrån och hade 15 sekunder ner till Doll, Björndalen och Nelin vid första skyttet men Nelin bommade på sista och avståndet växte till 27 sekunder upp till ledande Hofer.

Skyttet röjde också upp rejält i fältet. Ole Einar Björndalen visade att gammal är äldst och var den enda som sköt fullt. Nelin tappade rejält och föll ner till sjätteplats men åkte bra upp till sista växlingen och lämnade över till Fredrik Lindström på en femte plats med mindre än en minut upp till ledande Norge.

Johannes Tignes Bø gick sista sträckan för Norge och åkte snabbt. Han var ensam på skjutvallen i första skyttet men bommade. Det gjorde Lindström också och förlorade ytterligare tid på skjutvallen. Men sista skyttet satt som handen i handsken. Ingen skulle dock kunna rå på Tignes Bø och Lindström hade dryga 30 sekunder upp till pallplatsen. Norge plockade hem en säker och rättvis seger före Tyskland och Italien. Ryssland knep slutligen fjärdeplatsen och Sverige fick, efter en lysande start, glädja sig över en sjätteplats efter en en jämn kamp och fotofinish med Tjeckiens Ondrej Moravec.

Resultat:

1. Norge

2. Tyskland

3. Italien

4. Ryssland

5. Frankrike

6. Sverige

7. Tjeckien

8. USA

9. Ukraina

10. Österrike

För fullständiga resultat, klicka här.

LÄS OCKSÅ:

Här är åkarna som ska försvara svenska hedern i Östersund – läs mer om skidskyttarna som kör premiären

Skidskyttepremiär i Östersund: "Folk kommer att bli överraskade över hur jäkla bra det är"

Här är Sveriges premiärlag i världscupen: "Vi hoppas att vi får stå på prispallen"