Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige måste ha en stabil baskraft

Det svenska samhället och industrin kan inte drivas utan stabil baskraft. Småskalig vindel och solel må vara. Men att göra hela landet beroende av en nyckfull elproduktion duger inte, skriver Sigvard Eriksson.

Annons

Svante Axelsson klargör i sin replik den 18 augusti beträffande solelens effektvariation att vi i dagsläget täcker upp denna med vattenkraft. I dagsläget, ja.

Men Svante Axelsson nämner inte att den energipolitik som gäller också innefattar avskaffande av kärnkraften. Kärnkraften står i dag för cirka 35-40 procent av effektbehovet, ibland så mycket som 50 procent, dygnets alla timmar året runt.

I Svenska kraftnäts dagliga redovisning av effektproduktion döljer sig solel i ”ospecificerat” med andelen omkring tre procent. Vindelen varierar mellan 2 och 20 procent. Med en ohejdad utbyggnad av vind- och solel samtidigt som vi tar bort kärnkraften räcker vattenkraften inte till för hela effektbehovet när den intermittenta vind- och solkraften inte levererar.

Det är märkligt att Svante Axelsson inte nämner kärnkraften. Han är samordnare för ett fossilfritt Sverige och kärnkraften är just fossilfri. (Såväl vindkraftverk, som solceller och kärnkraftsanläggningar genererar koldioxidutsläpp i uppbyggnaden.)

Det svenska samhället och industrin kan inte drivas utan stabil baskraft. Småskalig vindel och solel må vara. Men att göra hela landet beroende av en nyckfull elproduktion duger inte.

Sigvard Eriksson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons