Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige bland toppresmålen 2014

Vilka länder är trendigast att åka till under 2014? Lonely
Planet har listat de tio hetaste platserna - och Sverige är med på
listan.

Brasilien, det är landet man ska resa till nästa år. Åtminstone enligt guideboksföretaget Lonely Planets årliga rankning av de trendigaste länderna. Kanske är det ingen överraskning - Brasilien är i världens blickfång i samband med VM i fotboll. Landet bjuder enligt motiveringen dessutom på oändliga stränder, gröna regnskogar och vackra små byar.

Tvåa på listan är inte världens mest lättillgängliga plats: Antarktis. På denna kontinent - som egentligen inte är ett eget land - kan man få sitt livs äventyr. Nästa år är det också hundra år sedan den brittiske polarforskaren Ernest Shackleton försökte korsa de snöfyllda vidderna här. På tredje plats hamnar Skottland, vars huvudstad Glasgow har fått en rejäl ansiktslyftning. Under 2014 firar man dessutom skotska traditioner lite extra, eftersom man under året välkomnar den skotska diasporan tillbaka till hemlandet.

Gourmetstaden Stockholm

Sverige har också en plats på listan under 2014, och rankas som det fjärde landet man måste besöka. Tack vare författarna Stieg Larsson och John Ajvide Lindqvist har många redan en uppfattning om Sverige, menar Lonely Planet. Men enligt guideboksföretaget framträder landets popkulturella prägel nu ännu mer. Att Umeå ska vara Kulturhuvudstad smäller också högt. Men dessutom framhåller man Stockholms utmärkta mat och menar att huvudstaden är en självklar destination för gourmander.

Andra länder på listan är bland annat Mexiko, Seychellerna, Belgien och Makedonien.

Trendigast 2014

1. Brasilien

2. Antarktis

3. Skottland

4. Sverige

5. Malawi

6. Mexiko

7. Seychellerna

8. Belgien

9. Makedonien

10. Malaysia

Källa: Lonely Planet (TT)