Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver ett starkare försvar

Försvaret behöver genomgå en snabb upprustning, med fyra miljarder kronor per år redan från i år och totalt 28 extramiljarder fram till 2020. På sikt bör försvarsbudgeten upp till två procent av BNP, skriver Jan Björklund och Karin Karlsbro.

Läget för Sveriges säkerhet är sämre än på mycket länge. Vi kan önska att världen såg ut på ett annat sätt. Att demokratin hade fått chans att slå rot och växa sig stark i Ryssland. Att samarbete och goda relationer hade präglat alla Östersjöländer.

Men historien gick åt ett annat håll. Dessvärre finns ingenting som tyder på att utvecklingen i Ryssland kommer att förbättras under överskådlig tid. Tvärtom slutför Putin nedmonteringen av det som återstår av den ryska demokratin. Ledningen i Kreml genomför en omfattande upprustning. Aggressionen mot Ukraina fortsätter liksom den hårda tonen mot de baltiska länderna. Rysslands agerande i Syrien bekräftar bilden av en farlig nation.

Det är djupt oroande att Sverige inte lagt om politiken utifrån vad som faktiskt pågår och pågått i Ryssland under en längre tid. Liberalerna har gång på gång varnat för att Försvarsmakten inte kommer att klara sina uppgifter. Behoven är långt mycket större än resurserna och läget är så allvarligt att pengarna inte ens räcker till för att man ska klara av att genomföra redan fattade beslut.

Det försvarsbeslut som togs av riksdagen 2015 har visat sig vara ordentligt underfinansierat. Att exempelvis Sverige saknar ett luftvärn som skyddar oss mot ryska robotsystem är ohållbart. Att 96 moderna Jas-plan ska skrotas är ansvarslöst av regeringen och vi protesterar mot att det ska ske.

Sverige har en lång kust och med Gotlands strategiska läge behöver vi en bred satsning på försvaret. Det omfattar såväl flygvapnet, armen, marinen och även hemvärnet. Det behövs en satsning på både material och personal, inklusive återinförd värnplikt.

Liberalerna anser därför att försvaret behöver genomgå en snabb upprustning, med fyra miljarder kronor per år redan från i år, och totalt 28 extramiljarder fram till 2020 och på sikt bör försvarsbudgeten upp till två procent av BNP.

Vi är medvetna om att det innebär en rejäl utgiftsökning. Men försvarsförmågan kan man inte pruta på. Det är statens allra mest grundläggande uppgift att se till att Sveriges nationella integritet, vår fred, frihet och demokrati, försvaras. Det är en självklar och nödvändig prioritering som kommer före både andra angelägna utgiftsökningar och skattesänkningar.

Men vi är också väl medvetna om att det inte räcker med att höja försvarsanslagen. Under senare tid har det blivit allt mer uppenbart att hoten mot vårt land och vår demokrati gestaltar sig på helt nya sätt. Därför behöver vi rusta oss mot den informationskrigföring som redan pågår. Vi behöver även fördjupa samarbetet med Nato med sikte på att bli fullvärdig medlem.

Jan Björklund (L), partiledare

Karin Karlsbro (L), gruppledare Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel