Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskarna bra på att slappa

Vi är duktiga på att koppla av på stranden. I en internationell undersökning utmärker sig svenskarna som ovanligt trygga och avslappnade.

Det bästa svenskarna vet är att sova på stranden, visar nätresebyrån Expedias undersökning om strandvanor, där drygt 11 165 personer från 24länder har deltagit.Nära åtta av tio svenskar har svarat att de gärna tar en tupplur på stranden, vilket är högst andel av alla länder.Internationellt är den populäraste strandaktiviteten att promenera, men det kommer först på andra plats för svenskarna.

Tjuvar oroar mest

Svenskarna utmärker sig i undersökningen som ovanligt trygga och avslappande. Bland 17 typiska orosmoment eller faror är svenskar minst bekymrade i hela 12 kategorier.

Vi är minst rädda för att bränna oss i solen, drabbas av en hajattack eller råka ut för tjuvar. Även när det gäller typiska irritationsmoment som grumligt vatten, trängsel eller störande motorljud är vi dem som bekymrar oss minst. Det som trots allt oroar mest är tjuvar, följt av rädslan för att barnen ska råka illa ut.

Skandinaver slappar

Enligt undersökningen är indierna mest aktiva på stranden. Minst aktiva är japanerna, men på topp tiofinns både Danmark, Sverige och Norge. Danmark leder den skandinaviska slapparligan, med en femteplats bland de minst aktiva nationaliteterna. Men svenskarna kommer inte långt efter, vi är den sjätte minst aktiva nationen.