Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar lever lyxigare på resan

84 procent av det svenska folket ändrar sina livsstilsvanor när
de åker utomlands. Vi spenderar mer, dricker mer och lämnar de
nyttiga matvanorna hemma.

Annons

Träningstrenden sägs ha svenskarna i ett fast grepp på resan. Men det gäller långt ifrån alla, visar Tickets Novus nya undersökning. För många svenskar handlar resan snarare om att unna sig det lilla extra. 58 procent spenderar därför mer pengar när de reser jämfört med när de är hemma. 33 procent av svenskarna dricker dessutom mer alkohol när de är bortresta, och 22 procent äter onyttigare.

- Utlandssemester är och har länge varit förknippat med avkoppling och livsnjutning. Även om det blivit vanligare med träningsresor det senaste året, så vill de flesta hellre koppla av och njuta av livets goda när de reser, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på företaget.

Hon menar också att en ökad efterfrågan på mat- och vinresor pekar åt samma håll. Även HUI Research noterade i år att matintresset har blivit en reseanledning i sig.

Färre motionerar

Att komma bort från den tråkiga vardagen är också en stor anledning till att många reser, det svarar var fjärde person i undersökningen. Par som reser utan barn tar ofta ut svängarna lite extra.

-Det är väl egentligen ingen som höjer på ögonbrynen om någon hellre tillbringar en eftermiddag på en taverna än på en spinningcykel, säger Maria Gertell.

18 procent svarar också att de motionerar mindre på resan, och 21 procent menar att de småäter mer.

Men somliga svarar också att de inte ändrar sina vanor alls, det säger 16 procent.

Undersökningen hade ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten och 1 034 deltagare.