Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar letar nästa resa

Semestern är över för de flesta. Men många letar efter nästa resa direkt efter ledigheten. Fyra av tio har redan bokat flyg.

De första dagarna efter semestern kan vara tunga. Många svenskar drömmer sig bort så fort de är tillbaka på jobbet. Åtminstone om man ska tro på våra sökmönster efter resor - hela 64 procent kollar priser på flyg direkt efter semestern, enligt statistik från resesöksajten Momondo. Alla planerar inte någon specifik resa. Men nästan fyra av tio bestämmer sig ändå och slår till.

-Ofta visar det sig att våra dagdrömmar och improviserade sökningar på nätet leder till konkreta bokningar, säger Lasse Skole Hansen, talesman för sajten.

Den största inspirationen när det kommer till resor är nära och kära. 51 procent av de tillfrågade uppger att familj och vänner påverkar mest när det kommer till reseplaner. 38 procent inspireras i stället av resesajter. Men bara 15 procent i den här undersökningen säger att sociala medier påverkar deras lust att resa iväg.

Billigt i slutet

Fyra av tio bokar resan två till tre månader i förväg. Bara tre procent bokar sin resa en vecka eller mindre innan avfärd. Lika få, bara fem procent, bokar resan sex månader eller längre i förväg.

Den som har semester kvar kan fynda mot slutet av sommaren.

-Ibland lönar det sig rent av att ha lite is i magen och invänta de riktigt billiga resorna som ofta dyker upp i slutet av semesterperioderna, säger Lasse Skole Hansen.