Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska vargar är inte inavlade - därför behöver inte vargstammen bli större

Den 2 augusti skriver Karolina Granath Mészáros, ledamot i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation, i en debattartikel i Norrtelje Tidning att Sverige är i stort behov av en större vargstam.

Som argument hänvisar hon till en rad regler och beslut, som Sverige åtagit sig att följa då vi gick med i EU. Dessa tänker vi inte gå in på närmare, bortsett ifrån att EU:s habitat- och artdirektiv avsnitt rörande de socioekonomiska aspekterna alltid utelämnas då de så kallade vargvännerna uttalar sig. Alltså den del som beskriver hur vargens negativa inverkan på ekonomi och människors trygghet skall beaktas.

Den bärande röda tråden i Karolina Granat Mészáros artikel är att inavelsnivån i Sveriges vargstam måste bli lägre. Hon dristar sig även till att säga att vargens isolerade situation från andra populationer i Sverige lett till kraftig inavel bland våra svenska vargar i mellersta Sverige. I sitt resonemang låtsas hon också att Tivedenvargarna inte finns, och bortser helt från deras förväntade betydelse för aveln.

Frågan som först måste ställas är om Karolina Granat Mészáros uttalar sig för hela viltförvaltningsdelegationen i Stockholms län? För i så fall blir det som sägs i artikeln extra anmärkningsvärt. Anmärkningsvärt av två skäl.

Första skälet är att Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), inte över huvud taget larmar om effekter av grav inavel i vår vargstam. Vi har gått igenom tillgängligt material angående obduktioner av de vargar som fällts antingen vid skyddsjakt eller vid licensjakt samt de som blivit trafikdödade för åren 2010, 2011, 2015 och 2016 samt Rapport om stora rovdjur 2014 och 2015. Detta är offentligt material. Här finns inget att läsa om tecken på kraftig inavel, inte ens ringa inavel.

Däremot har det noterats enkel kryptorkism, det vill säga att en av pungkulorna hos hanarna inte vandrat ned till pungen. 2015 hittades avvikelsen bland 9 procent, 3 av 35, av de hanar som obducerats, det vill säga försumbart och inom intervallet för naturlig avvikelse. Totalt undersöktes 76 djur, och det rapporten säger är att detta tillstånd KAN, inte måste, härledas till problem förknippade med inavel. Varken mer eller mindre.

Så frågan uppstår, varför vilseleder Karolina Granat Mészáros? Hon är jurist på en Stockholmsbaserad advokatbyrå och förmodligen fullt kapabel att läsa texterna från Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Det andra skälet är att Karolina Granat Mészáros är uttalad vargvän. Vad gör att en vargvän släpps in i en viltförvaltningsdelegation, en delegation som länsstyrelsen utser? Länsstyrelsen är en myndighet och skall vara neutral och därmed agera efter kända fakta.

Vad säger de andra i samma delegation om detta? Bland annat sitter Norrtäljepolitikern Kristian Krassman (S) och en rad andra politiker i samma delegation. Vad säger Stockholms läns länsstyrelse om saken?

Att ha synpunkter kring varg är tillåtet men blir i detta fall en aning löjligt. Att arbeta och bo i Stockholm, långt ifrån dem som drabbas och dessutom fara med osanning, borde tala för sig själv.

Magnus Malmsten, Landsbygdspartiet oberoende, Norrtälje

Hans Boström, Landsbygdspartiet oberoende, Hallen

Claes Littorin, Landsbygdspartiet oberoende, Uppsala

Tjern Inga Wall, Landsbygdspartiet oberoende, Särna

Åke Karlsson, Landsbygdspartiet oberoende, Kolmården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel