Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska bönder behöver satsa på kvalitet

Företrädare för Landsbygdspartiet oberoende kritiserar Miljöpartiets ambitioner att bevara ängs- och betesmarker i Norrtelje Tidning den 23 augusti. Dock saknas konkreta förslag från Landsbygdspartiet.

Vi vill höja miljöersättningarna till skötsel av ängs- och betesmarker. Miljöersättningarna har tveklöst haft stor betydelse för att dessa hålls öppna. Det har också gett en del inkomster till lantbrukare och ökar motivationen för skötsel av markerna.

Det är bara en av de många åtgärder som krävs för att svensk jordbruksproduktion ska öka. Vi behöver till exempel marknadsföra våra svenska mervärden i form av hög livsmedelssäkerhet, låg antibiotikaanvändning, högt djurskydd och höga miljökrav.

Det finns merkostnader för jordbruket i Sverige jämfört med konkurrentländer. Vi har dyrare foderproduktion, dyrare arbetskraft och högre byggnadskostnader. Vi har alltså svårt att konkurrera med pris och behöver därför satsa på kvalitet.

Exempel på satsningar som regeringen har gjort för att stärka det svenska jordbruket är att inrätta en ny upphandlingsmyndighet, ändra upphandlingsregler och lansera en upphandlingsstrategi för att det ska bli lättare att handla upp svenskt och ekologiskt.

Vi har ökat ersättningen för omställning till ekologiskt inom landsbygdsprogrammet och hoppas kunna stärka miljöåtgärderna ytterligare inom landsbygdsprogrammet framöver. Vi är också i slutskedet av att ta fram en nationell livsmedelsstrategi som tar ett samlat grepp om utmaningarna för det svenska jordbruket.

Stina Bergström, MP, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson

Emma Nohrén, MP, riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel