Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk landsbygd – ett minne blott?

Stora delar av svensk landsbygd håller på att växa igen. Skärgårdens öar som förr var ljusa och vackra med sjöängar och stränder är nu till största delen sönderplottrade med fritidshus. Hus som dessutom inte används större delen av året.

Minns ni den fina texten i Calle Schewens vals? Hur Calle sitter på bänken och känner doften av nyslaget hö? Det är en doft som många av oss förknippar med svensk sommar. Den doften kan vi glömma nu. Den får vi bara sjunga om.

För det finns knappt några bönder kvar som slår åkrar och ängar för att få vinterfoder till sina kor och får. Vare sig på ”gammalt” sätt eller med moderna metoder. Detta eftersom våra politiker i regeringen och det styrande partiet i kommunen har bestämt sig: mindre jordbruk ska inte löna sig – de tillhör gårdagen och har inget existensberättigande. Att betad ängsmark har stora natur- och kulturvärden förstår de inte – vill inte förstå.

Det enda som tillåts löna sig är stordrift och kostsamma maskiner på jättestora arealer. De styrande hyllar arbetslinjen i alla tonarter. Konstigt då att de inte förstår att kloka investeringar i olika slags jordbruk ger en rad arbetstillfällen som tilltalar alla de som känner sig redo att pröva något nytt och meningsfullt i livet.

Det som händer är så motsägelsefullt. För samtidigt som det ropas från många håll efter lokalproducerat kött från svenska djur – uppfödda på mindre gårdar och slaktade enligt våra djurskyddsbestämmelser – köper livsmedelskedjorna in allt större partier importerat kött.

Det är förmodligen det köttet som ger mängder av vinster till uppfödare av alla slag, deras mellanhänder, transportbolagen och till livsmedelshandlarna.

De stora förlorarna är råvaran: korna, fåren, grisarna och hönsen. Som fram till slakt fått stå hopträngda på små asfalterade ytor och tvingats äta antibiotika och hormoner för att hålla sig ”friska” och bli slaktfärdiga på kortast möjliga tid. Ju grymmare uppfödning desto större vinster – så enkelt är det.

Nu undrar jag: Måste en livsmedelshandlare sätta lågt pris på importerade produkter och högt pris på svenska produkter? Vad sägs om att göra tvärtom? Eller åtminstone hålla samma priser. Ni vill väl också stötta och behålla svensk landsbygd? Eller spelar det kanske ingen roll för er?

Det är inte bara sorgligt det som håller på att hända. Det är dessutom aningslöst. För när landsbygden i stora delar väl är övergiven och bönderna packat ihop – ja vad händer då?

Tro då inte att de billiga inköpspriserna i utlandet kommer att stå sig. Nej, i och med att vi blir fler och fler människor i Sverige och i världen kommer efterfrågan på livsmedel att öka. Det har till exempel stormakten Kina insett som nu köper in stora markarealer utanför landet.

I Sverige gör vi alltså tvärtom. Överger landsbygden till förmån för städer och tätorter. Det finns ännu en aspekt på nedmonteringen av svensk landsbygd. Det har vi blivit påminda om i och med den nuvarande krisen i Ukraina och med vapenskramlet från tsar Putin i Ryssland.

Om läget förvärras på andra sidan Östersjön kan vi åter få ta emot flyktingar som söker skydd undan ett hotande inbördeskrig. Det var inte alltför länge sedan som det kom flyktingar i tusental över havet till våra öar och till vår kust.

Det är så stort och så allvarligt så det känns nästan fel att påminna om det. Men om historien upprepar sig ännu en gång – ja, då gäller det att kunna behålla vår försörjning. Vi vet att de som bodde på landet under kriget var de som klarade sig bäst.

Krisen i Ukraina har ju fört med sig att den parlamentariska försvarsberedningen fått förlängd tid att komma med sitt utlåtande. Förhoppningsvis kommer politikerna där att understryka en levande landsbygds betydelse när det gäller ett lands självförsörjning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel