Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svennung har hittat VM-formen

Hon har lagt ner kropp och själ för att komma i sitt livs form. Och nu är Anna Malvina Svennung redo för sitt stora VM-äventyr i Amsterdam.– Tekniken är bättre än någonsin under säsongen, säger Norrtäljeroddaren inför mästerskapet som inleds på söndag.

 NT-sporten fick en pratstund med Anna Malvina inför fredagens avresa mot Amsterdam. Efter en suverän säsong med starka insatser i EM och världscupen – står nu VM för dörren för Sveriges bästa kvinnliga roddare.

– Jag är överlycklig över att få representera Sverige i ett världsmästerskap, det känns som en dröm alltihop. Alla världsstjärnorna är på plats och jag ser fram emot att tampas med dem, säger Anna Malvina.

Svennung hade en tuff kamp med Frida Svensson om VM-platsen på singelsculler 2 000 meter och i mitten av juli kom beskedet att Norrtäljeroddaren skulle få chansen.

Sedan dess har allt handlat om förberedelser och stenhård träning för Svennung tillsammans med sambon och tränaren Petter Ljungström.

– Det har varit riktigt tuffa veckor den senaste tiden och jag har tränat jättemycket. Mitt humör har inte varit det bästa och jag har varit väldigt trött. Men all träning kommer förhoppningsvis ge resultat, VM är mitt största mästerskap hittills och jag vill inte lämna något åt slumpen.

Att vila sig i form är med andra ord inget för Svennung.

– Nej, min kropp lyder väldigt bra på träning. Det är skönt för huvudet att vila men min kropp behöver träning. Den sista veckan har jag lättat lite på träningen men jag kör fortfarande två pass om dagen.

När Svennung på söndag startar i försöken på 2 000 meter ska formen vara på topp.

– Jag är fortfarande lite sliten efter all träning men det är som det ska vara. På söndag ska jag vara i toppform. Jag är alltid orolig hur det ska kännas i loppet, vilken fart man har i sig, men det känns åtminstone jättebra på förhand.

Så till förutsättningarna. 24 av världens bästa roddare har kvalat in till söndagens fyra försök. De fyra försöksvinnare går direkt till final, medan övriga går till onsdagens uppsamlingsheat.

– Att gå direkt till final är hur svårt som helst, men det är viktigt att jag gör ett bra lopp så jag blir seedad inför uppsamlingen.

I uppsamlingen gör roddarna upp om de två sista A-finalplatserna. I andra hand handlar det om att ta sig till B-final eller C-final (sex platser i vardera). En D-final genomförs också.

– Det är extremt tufft motstånd och en dröm vore att ta sig till B-final, för då är jag bland de tolv bästa i världen. En C-final är jag nöjd med också. Men det allra viktigaste är att jag känner att jag gett precis allt, mer kan jag inte göra.

Sverige skickar ned totalt tre båtar till VM. De övriga åkarna är Cecilia Lilja och Emma Fredh i dubbelsculler lättvikt samt Lovisa Claesson och Filippa Karrfelt i dubbelsculler. Försöken på söndag med Svennung börjar klockan 17.