Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven fick parkeringböter - trots tillstånd

Sven Wiese fick en kontrollavgift för ha parkerat utan tillstånd utanför sjukhuset i Norrtälje. När han sedan ville se fotobeviset från tillfället visade det sig att bilden var tagen så att parkeringsbeviset inte syns.

Det var den 15 december som Sven Wiese parkerade utanför Norrtälje sjukhus. Innan han gick in vek han ned solskyddet på bilen där hans parkeringstillstånd sitter fäst.

– Jag har alltid haft det där och jag viker alltid ner skyddet innan jag lämnar bilen. Min fru, som också var med i bilen, kan vittna om det, säger han.

Trots det fick han en kontrollavgift påförd. Men inte direkt vid sjukhuset. Enligt Sven hamnade den på vindrutan när han åkte in och parkerade i centrum.

– Medan min fru satt kvar i bilen och pratade med en väninna genom fönstret på bilens högra sida måste vakten ha smugit fram och satt fast boten på rutan.

Han reagerade direkt på tiden som bilen skulle stått felparkerad; 11.01 till 11.03.

– Då hade jag redan åkt därifrån, säger Sven som när han kom hem tog kontakt med Hojab parkeringsservice som har hand om tillsynen på parkeringen vid sjukhuset.

Han fick då veta att det fanns ett foto taget vid tillfället och han bad att få se detta.

– Fotot är helt värdelöst, det är taget nästan rakt uppifrån på instrumentbrädan och missar helt solskyddet där parkeringstillståndet sitter, säger han.

Sven tog sedan flera egna bilder som han sänt till Hojab där han visar hur det med olika vinklar går att fokusera på vad man vill visa på bilens vindruta.

– Hade parkeringsvakten tagit bilden rakt framifrån hade de sett att parkeringstillståndet sitter där. Nu valde vakten att fota bilens framruta nästan rakt uppifrån.

För två år sedan fick Sven Wiese också en kontrollavgift som var felaktigt utfärdad. Då hade han parkerat på en handikapplats i centrala Norrtälje.

– Då stannade vi en polisbil och förklarade att det blivit fel, sedan fick vi åka upp till polisstationen och där fick vi riva lappen.

I samband med att Hojab sände över sitt bildbevis till Sven förklarade de också att p-vakten inte är skyldig att fotografera överträdelsen utan att det är kontrollavgiften i sig som agerar styrkande för att en felparkering ägt rum. Något som bekräftas av Hojabs jurist Lars Gabrielsson på Svea inkasso som företräder 130 parkeringsbolag i rättsliga tvister.

– Det finns inga krav att ta foton. Att bolagen begär in det av sina vakter är för att de vill se att de inte gör fel. Det står tydligt i lagen vilka skyldigheter man har, säger Lars Gabrielson.

Hojab AB som utfärdat avgiften vill inte svara på några frågor om Sven Wieses kontrollavgift.

Felparkering och avgifter

Det som till vardags brukar kallas parkeringsböter är inte böter i juridisk mening utan en så kallad sanktionsavgift.

Det finns två typer av sanktionsavgifter, felparkeringsavgift och kontrollavgift.

Felparkeringsavgift utfärdas om du bryter mot trafikförordningens regler eller mot en lokal trafikföreskrift. Kontrollavgifter påförs när du parkerar fel på privat mark där markägaren bestämmer villkoren för parkeringen.