Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt tro på succé för de nya partierna

Ett nytt lokalt parti presenterade sig i går. Roslagens oberoende parti (ROOP) heter det, och verkar inrikta sig på dels de väljare som tycker att övriga kommunen missgynnas i förhållande till Norrtälje stad, dels de väljare som tycker att det är fel att sänka skatten när skolan och vården i kommunen inte håller tillräckligt god kvalitet.

Annons

Partiet består för närvarande av avhoppare från de övriga partierna. Ordförande är Anders Fransson, som varit fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna, men som de senaste åren har varit aktiv i Folkpartiet. Vice ordförande är Robert Johansson, som under tiotalet år varit aktiv i Centerpartiet, och som innan dess hade kommunala uppdrag för Miljöpartiet.

Både Anders Fransson och Robert Johansson har alltså varit aktiva i partier på båda sidor blockgränsen. Det är därför inte så konstigt att det nya partiet säger sig vara emot dagens blockpolitik.

Visst finns det problem med blockpolitiken. Men samtidigt innebär den en tydlighet: väljarna vet vad de röstar på. Ett ”block-oberoende” parti lär därför stöta bort många väljare. Roslagens oberoende parti är inte det enda nya lokala partiet som startats i Norrtälje kommun under nuvarande mandatperiod. I maj 2011 startades Norrteljepartiet, som tyckte de andra partierna fokuserade för mycket på Norrtälje stad.

Det tog dock inte lång tid innan entusiasterna bakom partiet tappade kraft, och partiet har fört en anonym tillvaro det senaste året. Men det finns kvar, även om det bytt namn till Roslagens framtid, och kommer, enligt sin hemsida, att ställa upp i kommunvalet 2014.

Det finns många lokala partier runt om i Sverige. Många av dem är mycket framgångsrika. För att ett lokalt parti skall nå framgång måste man dock antingen ha en mycket konkret fråga där det finns ett stort väljarstöd, eller ha lokala profiler med stort förtroende i partiledningen.

Varken Roslagens framtid eller Roslagens oberoende parti har någon fråga som är tillräckligt bra för att locka många röster. Visst finns det ett visst missnöje med att det satsas för mycket på Norrtälje stad, men det är svårt att se att det är tillräckligt stort för att locka de väljare som behövs.

När det gäller lokala profiler finns det mycket mer kända namn i Roslagens oberoende parti än i Roslagens framtid. Frågan är ändå om Anders Fransson och Robert Johansson är tillräckligt kända och respekterade för att dra tillräckligt många röster. Och de förbättrar knappast sin trovärdighet när de påstår, som de gjorde vid gårdagens presskonferens, att kommunens politiker medvetet förhindrar utbyggnad av Rimbo och Hallstavik för att bara vill att Norrtälje skall växa.

Det är därför svårt att tro att vare sig Roslagens framtid eller Roslagens oberoende parti gör succé i nästa års kommunalval. Det mest troliga är att partierna inte får några mandat alls.