Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt hitta rätt för ambulansen

Nu när de gamla postlådeadresserna är utbytta mot vanliga gatuadresser slår ambulansen larm om att det är svårt att hitta till rätt hus.

 – Det blir en extra fördröjning att komma fram när husen inte är märkta med nummer. Nu när det är mörkt är det extra viktigt att husets nummer även syns från vägen, säger Peter Wärmé, stationschef på Samariten Ambulans.

Syftet med övergången från postlådeadresser till fasta adresser har varit för att underlätta för ambulans och räddningstjänst att snabbt hitta fram vid akutsituationer.

– Det har blivit mycket bättre sedan alla vägar har fått egna namn. Vi har ett GPS-system som hjälper oss, men vi kan inte förlita oss bara på det. Stockholms läns landsting håller dessutom på att byta ut systemet, och under övergångsperioden är det extra viktigt att vi kan hitta fram utan systemets hjälp, säger Peter Wärmé.

Det är privata fastighetsägare, samfällighetsföreningar och vägföreningar som har ansvar för att gatunamn och husnummer är utmärkta.

– Folk behöver en påminnelse om att sätta upp nummerskyltar till sina hus, man tänker inte på det förrän det blir ett problem. En del behöver också byta ut gamla nummerskyltar, även sånt kan ställa till problem, säger Peter Wärmé.

35 000 har fått ny adress

Enligt lag från 2006, ska alla permanenta svenska hushåll med postlådenummer bytas ut till egna unika adresser.

Syftet med bytet är främst för att ambulans och räddningstjänst snabbt ska kunna hitta rätt vid en akutsituation.

I Norrtälje kommun är bytet nu helt genomfört och kommunens 35 000 berörda hushåll har fått ny adress.