Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att ta Ibrahim Baylan på fullt allvar

Socialdemokraterna har gjort stora förändringar i sin skolpolitik de senaste åren, och har i stort anpassat sig till alliansregeringens politik. Det här talade dock Ibrahim Baylan, partiets skolpolitiska talesperson, mycket tyst om när han i går besökte Grindskolan i Norrtälje.

Istället menade han att problemen i skolan berodde på regeringen, som hellre sänkte skatter med 140 miljarder än satsade på skolan. Han fick understöd av Ulrika Falk, oppositionsråd i Norrtälje, som menade att Norrtälje kommuns sänkning av kommunalskatten med 40 öre visade att den borgerliga kommunledningen inte prioriterade skolan.

Båda följde alltså huvudbudskapet i partiets propaganda i årets valrörelse: att Alliansens skattesänkningar har försämrat välfärden. Detta budskap kommer med stor säkerhet att trummas in varje gång en socialdemokrat öppnar munnen. Men det hjälper inte hur många gånger det upprepas: det är inte sant. Detta gäller inte minst på skolans område där till exempel lärartätheten har ökat under alliansens regeringstid.

Dessutom pratar Ibrahim Baylan om statliga skattesänkningar. Men skolan är kommunal – statliga skattesänkningar spelar därför mindre roll för skolan. Och för Norrtälje kommun är konflikten liten mellan skattesänkningar och höjda anslag till skolan: det finns pengar till båda eftersom kommunens ekonomi visar stora överskott år efter år.

Socialdemokraterna säger nu att de vill ge fyra öronmärkta miljarder av statliga pengar till satsningar på speciallärare och på lärare i lågstadiet. Sådana öronmärkta statliga satsningar gjorde Socialdemokraterna flera gånger när man var i regeringsställning, till exempel de så kallade Wernerssonpengarna. Dessa pengar gav dock liten effekt på kvaliteten, samtidigt som de medförde stor byråkrati i kommunerna och stor kontrollapparat i de statliga skolmyndigheterna. Risken för att det skulle bli likadant denna gång är uppenbar.

Det är bra att även Socialdemokraterna numer tycker att det viktigaste i skolan är att eleverna får bra kunskaper. Och partiet har de senaste åren lagt flera bra skolförslag, varav regeringen gjort några av dem till sin egen politik.

Skillnaderna mellan Socialdemokraternas och Allianspartiernas skolpolitik är därför inte så stora just nu, vare sig på riksplanet eller här i kommunen. Men nu är det valår, och opinionsmätningar visar att skolan är en av de frågor som väljarna tycker är viktigast. I det läget försöker Socialdemokraterna göra skillnaderna större än de egentligen är. Dessutom inordnas skolbudskapet i partiets övergripande valtaktik: att sätta skattesänkningar i motsats till kvalitet i välfärden.

Men eftersom verkligheten är mer komplicerad än så är det svårt att ta Ibrahim Baylan och Ulrika Falks skolbudskap på fullt allvar. Vilket är viktigast för dem: lösa problemen i skolan eller anpassa budskapet till partiets valpropaganda?