Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svårt att hitta brandorsaken"

Under torsdagen inledde polisens kriminaltekniker sin undersökning av brandplatsen. Med hjälp av en specialutbildad hund hittade de kroppen efter en man.

Annons

Det går enligt polisen inte att avgöra vem av de två saknade männen det är man har hittat. Kroppen kommer tillsammans med kvinnokroppen som hittades under onsdagen att skickas till rättsmedicin i Solna för identifiering.

– Man kommer att fastställa identiteten med hjälp av tandstatus, säger Thomas Hoff som är chef över kriminalteknikerna.

Den kvinna som saknades efter branden är född 1953. Männen är födda 1969 och 1972. Den yngre av de två kommer från Norrtälje kommun.

– Vi kommer att vara kvar här tills det blir mörkt, säger Thomas Hoff, som har som målsättning att även den tredje person som saknas ska hittas innan helgen.

När han har hittats ska teknikerna försöka fastställa vad som utlöste branden.

– Det blir svårt att hitta brandorsaken. Vi får lägga pussel, för allt är i princip utplånat, säger Thomas Hoff.

Det ryker fortfarande ur resterna av HVB-hemmet när NT besöker brandplatsen på torsdagens förmiddag. Det som en gång var ett trevåningshus är nu en hög av svartbränt timmer, tegelsten och korrugerad plåt. En del av putsfasaden står kvar runt entrédörren och en sängbotten syns i rasmassorna.

Väggarna i det som var källarvåningen står kvar. Därinne i röken arbetar tre kriminaltekniker i vita skyddsoveraller och andningsmasker med att sten för sten gå igenom rasmassorna i ena hörnet av huset.

Det material de har gått igenom läggs i en container. De har även en container för bortgrävt material som man kan behöva gå igenom senare.

Det var i den här änden av byggnaden som räddningstjänsten hittade kroppen efter en kvinna under eftersläckningsarbetet på onsdagen.

– Vi har fått indikationer på att de som saknas senast sågs i den delen av huset, säger Thomas Hoff.

Polisen har säkrat delar av den balkong där branden tycks ha startat. De ska undersökas av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, men redan under onsdagen har de undersökts av en hund som är specialicerad på att hitta spår av brännbara vätskor.

– Jag kan inte uttala mig om resultatet. Det är sekretessbelagt, säger Thomas Hoff.

Branden är fortsatt rubricerad som grov mordbrand.

– Brottsrubriceringen ändras inte förrän vi vet mer, säger förundersökningsledaren Jan-Erik Thölin.

Under torsdagseftermiddagen flammade fortfarande lågor upp när teknikerna lyfte på nedrasade delar av huset.