Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårnavigerat i årets upplaga av Roslagsloppet

På lördag är det dags för årets stora höjdpunkt till sjöss. Anrika Roslagsloppet har avgjorts sedan 1962 och i år kommer över hundra båtar till start.

Förberedelserna inför årets upplaga av Roslagsloppet har pågått länge, men lider nu mot sitt slut. På lördagen går startskottet för den klassiska tävlingen.

– Allt ser riktigt lovande ut inför tävlingen. Förberelserna har gått alldeles lysande och vi kommer att få kanonväder, säger Pernilla Ingvarsson, ordförande i arrangörsklubben Öregrunds RK.

I år är 115 båtar anmälda till Roslagsloppet. En ökning jämfört med förra året då strax under hundra kom till start. En av de som återkommer är Sven Bengtsson, KMK, som ställer som upp som en av favoriterna i elitklassen 3C.

– Jag har varit med ett 20-tal gånger förut. Roslagsloppet är den längsta och svåraste tävlingen på säsongen. En riktig klassiker.

Loppet från Gräddö till Öregrund och årets bana är den tuffaste hittills, menar Bengtsson:

– Den ser väldigt svårnavigerad ut. Mycket stock och sten. Jag blir förvånad om samtliga tar sig i mål.

Två som hoppas att kunna dra nytta av den svåra banan är William Söderlind och navigatören Marcus Grönwall från Roslagens Boat Racing. Duon tävlar i V115-klassen och är bekanta med omgivningarna.

– Det ska bli riktigt kul att tävla på hemmavatten. Det är mycket öar längs vägen och vi hoppas att det ska vara en fördel att vi kört mycket där uppe, säger William Söderlind.

Roslagsloppet lockar alltid storpublik och årets upplaga lär inte vara något undantag. Redan på fredagen har den som är intresserad möjlighet att titta på båtarna. På nära håll. Samtliga båtar ställs då ut i Societetsparken för allmän beskådan.