Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårlöst och komplicerad konfliktfråga

Tiohundra AB vill förlänga veckoarbetstiden för dem som arbetar natt inom äldreomsorgen. Från och med 1 februari skall den öka från 32,20 till 36,20 timmar.

Annons

Det här görs av besparingsskäl. Tiohundra AB:s vd Peter Graf räknar med att den förlängda veckoarbetstiden innebär att 13 helårstjänster kan dras in, vilket ger en besparing på fem miljoner kronor. Det här har mött stora protester bland personalen. Det är förståeligt. Ingen vill arbeta längre tid utan att få betalt för detta.

Det hela är dock mycket komplicerat. När Tiohundra AB bildades 2006 visade det sig att nattpersonalen hade olika lång arbetstid: de före detta landstingsanställda hade två timmar kortare arbetstid än de före detta kommunanställda. Orsaken var att den rödgröna majoriteten i landstinget nyligen hade beslutat att sänka veckoarbetstiden för dem som jobbade natt.

Norrtälje kommun ville dock inte betala kostnaden för den sänkta arbetstiden för sina före detta anställda, vilket uppskattades till 2,5 miljoner kronor. Till sist gick Tiohundra AB:s styrelse in och bestämde att företaget skulle betala denna kostnad. Styrelsen, där Norrtäljepolitikern Håkan Jonsson (S) då var ordförande, menade att det rymdes i Tiohundra AB:s budget.

Nu tycks Tiohundra AB:s ledning vara av en annan uppfattning. Nu vill man därför höja veckoarbetstiden med fyra timmar, från dagens 32,20 timmar till 36,20 timmar, vilket är den nivå som finns i kollektivavtalet och den nivå som finns i andra kommuner och i andra privata omsorgsföretag.

Det är förståeligt att dagens Tiohundraledning vill ta tillbaka den arbetstidsförkortning som gjordes 2007. Vårdbolaget har ekonomiska problem och vill minska kostnaderna. Det enklaste vore att Norrtälje kommun ändrade sig och betalade den sänkning av veckoarbetstiden som gjordes 2007. Å andra sidan är det mycket tveksamt om sänkt arbetstid för offentligt anställda verkligen är rätt prioritering av skattebetalarnas pengar.

Att höja veckoarbetstiden fyra timmar till 36,20 timmar är däremot fel, åtminstone utan att delvis kompensera med höjd lön. Kommunens nattpersonal hade fått veckoarbetstiden kortad från 36,20 till 34,20 timmar redan innan Tiohundra bildades, och hälften av denna förkortning fick de anställda, enligt facket Kommunal, betala genom lägre löner.

Oavsett vad Tiohundra gör bör man undersöka om den sänkta arbetstiden har inneburit lägre sjuklönekostnader för de anställda. De som förespråkar kortare arbetstid brukar ofta säga att det är lönsamt att sänka arbetstiden eftersom det betalas av lägre kostnader för sjukskrivningar.

Detta är troligen en myt. Det vore därför intressant att undersöka om den sänkta arbetstiden har minskat sjukfrånvaron, eller om den bara medfört ökade kostnader för Tiohundra AB, och därmed för skattebetalarna.