Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårighet att dosera gör drogen lömsk

DROGPLATS NORRTÄLJE Det är svårt att blanda rökmixarna hemma. Det gör att risken att bli förgiftad är överhängande.

I dagarna ska Folkhälsomyndigheten ta beslut i frågan om att begära att fler rökmixar regleras som hälsofarlig vara.

– Det betyder säkerligen att det inom en snar framtid inte kommer att finnas några ”lagliga” preparat kvar, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Rökmixarna, som i vardagligt tal går under namnet spice, har samma verkan som cannabis. Skillnaden är att de är framställda på kemisk väg i syfte att få fram en så snabb och stark ruseffekt som möjligt.

– Om man inte är medveten om hur man ska hantera preparaten blir risken större att man överdoserar och blir allvarligt förgiftad, säger Anders Persson.

Sjukvården har redan tagit emot flera fall där personer som använt spice har drabbats av hjärtproblem, hallucinationer, psykoser och panikattacker.

I december drabbades en person i Göteborg av akut njursvikt efter att ha rökt en ny variant av spice.

– Många som avlider till följd av missbruk har ofta en kombination av flera olika substanser, även alkohol, i kroppen. Därför är det svårt att peka ut en enskild rökmix som direkt livsfarlig, säger Anders Persson.

Hittills har drogerna inte krävt något liv, men polisen befarar att det kan ske snart.