Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svärd sensationellt fyra i RallyX On Ice-premiären

Tobias Svärd tog för sig rejält när RallyX on Ice inleddes i Höljes i helgen. Orionföraren blev till slut fyra i A-finalen – en prima överraskning!

Annons

Den nystartade vinterserien i rallycross avgörs i klassen SuperCar Lite, fyrhjulsdrivna bilar med drygt 300 hästkrafters motoreffekt samt sekventiell växellåda.

Första deltävlingen, av totalt fyra, avgjordes i lördags på VM-banan i Höljes, där Tobias Svärd fick chansen att göra ett inhopp och möta stora delar av världseliten. Det blev succé per omgående, inget snack om saken.

– Kan bara vara nöjd. Det gick ju verkligen jättebra, summerar 28-åringen från Skebobruk.

Svärd kom dock till start utan de förberedelser han hade önskat sig. En kvarts åkning på en knagglig sjöis dagen innan race var det enda som hade gått att uppbringa i den vägen.

Fyra varvs uppvärmning tävlingsdagen blev sedan också till ett minimum, sedan först gasvajern hoppat av och därefter en tändbox i motorn gått sönder.

Trots ovanan med bilen kunde Svärd knipa en andraplats i det första kvalheatet, efter lettländaren Janis Baumanis. I det andra heatet ledde Svärd från start till mål, före regerande svenska SuperCar-mästaren Sebastian Eriksson, Hagfors.

– Det stärkte mitt självförtroende rejält inför fortsättningen. Nu såg jag ju att jag hängde med i tempot, berättar Svärd.

I det tredje och sista kvalet vann Svärd återigen – nu före Kevin Eriksson, Nynäshamn samt finske Joni Wiman (slutsegraren 2014 i USA-baserade Global Rallycross Championship). De 2 500 åskådarna applåderade.

Segrade totalt i kvalet gjorde Richard Göransson, Örebro, på maximala nio poäng – det vill säga tre heatsegrar. Tobias Svärd delade andra plats i sammandraget med Sebastian Eriksson, vardera på åtta pinnar.

Därefter följde två semifinaler, där de tre bästa från varje heat skulle ta sig till A-final. Tobias var snabbast i starten i sitt heat och vann ännu en gång! Tvåa var nu Wiman och trea ”gamle” rally- och rallycrossföraren Thomas Rådström, Vännäs.

– Allt det här betydde att jag var först in i A-finalen och stod i pole position i det första ledet. En riktigt skön känsla, menar Tobias.

Här fick han dessvärre inte alls till det i starten. Fram till den första kurvan hade han passerats av flera medtävlare i led 2.

– Ja, jag fick en jättedålig start. Väl inne i kurvan var sikten nästan lika med noll beroende på snörök. Rutan täpptes igen.

Svärd jagade därefter framförvarande Joni Wiman för allt vad tygen höll, men kunde inte komma i kapp, delvis på grund av dålig sikt. Svärd slutade närmast utanför pallen när målflaggan fälldes. Vann gjorde Sebastian Eriksson före Richard Göransson.

– Men jag är ändå jättenöjd. Allra bäst stämde det i det tredje kvalheatet, där jag verkligen fick till det, menar Svärd vars framfart gav eko i rallycross-Sverige.

Finns det någon chans till fortsättning?– Inget är klart, men bilens ägare Andreas Eriksson, verkade även han nöjd. Kanske har jag möjlighet få köra den fjärde och sista deltävlingen i serien, i Åre den 13 mars, säger Svärd.