Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svanbergalärare tävlar i radiofinal

På fredag tävlar Jan-Olof Andersson i finalen i ”Spelet om Stockholm”, frågesporten som Radio P4 direktsänder från Kulturhuset i Stockholm.

På Svanbergaskolan lider terminen mot sitt slut; eleverna har spelat brännboll tidigare på förmiddagen och i gymnastiksalen repar ett gäng igenom musikframträdandet inför stundande skolavslutning. I övrigt råder lugn.

Norrtäljes okrönte stockholmsexpert, idrottsläraren Jan-Olof Andersson, slår sig ner på en bänk i skuggan utanför skolan.

De senaste åren har han kontinuerligt varit med och tävlat i Radio P4:as direktsända frågesport ”Spelet om Stockholm” där lyssnarna tävlar mot varandra genom att svara på frågor om Stockholm i blandade genrer.

– När jag väl börjat ringa in fick jag blodad tand. Jag ville testa hur långt jag kunde komma. Sedan har jag också märkt att jag kan ganska mycket, säger han.

Idrott är givetvis det starka ämnet, men historia och samhällskunskap är också intressefält han har med sig sedan tidiga skolår.

– Min käpphäst är gator och torg, jag har ju aldrig bott i Stockholm, så där har jag behövt plugga på lite, säger han och avslöjar att han kört hårt med boken ”Stockholmstestet” inför finalen.

Normalt går tävlingarna till som så att de tävlande ringer in under de tidiga morgnar programmet hålls och tävlar genom att vara först med att svara rätt på fem frågor. Denna omgång, som rullat på under mars, har Jan-Olof gått segrande ur sex delmoment.

När finalen nu hålls sker det under mer jippoliknande former: P4 sänder live med publik från Kulturhuset i Stockholm, sessionen sträcker sig över en och en halv timme, med levande musik av Wille Craford och annat för att fylla ut med ytterligare spänning mellan de 17 frågor som ska avgöra den slutgiltige segraren.

Förra året lyckades han också ta sig till final, men förlorade då mot Lasse Garberg. I år heter motståndaren Sarah Skinner, en 32-årig kvinna från Nacka.

Vinnaren erhåller en resecheck om 8000 kronor – pengar öronmärka för en resa till Florens.

Men att stå inför folk på en scen, är det inte nervöst?

– Nej, det gör mig ingenting, koncentrationen är den samma. Kanske blir jag ännu mer triggad.

Om du vinner, hur utnyttjar du prispengarna?

– Florens för två personer, det passar bra för jag och min fru har tioårig bröllopsdag det här året. Det skulle sitta klockrent, säger han, skrattar och tillägger: – Men det får bli senare i höst. I sommar åker vi till Halmstad.

Den som vill höra Jan-Olof i radio kan lyssna på P4 mellan 09.30.-11.00 under fredagen den 13 juni, eller i efterhand på webben. För den hängivne supportern finns givetvis möjligheten att ta bussen in till Kulturhuset, våning fyra. Portarna slår upp klockan 09.00 på fredag.