Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalt elevintresse för EU-politik

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Under tisdagen gästade Centerpartiets representant i Europaparlamentet, Kent Johansson, Campus Roslagen. I stället för en utlovad frågestund för elever blev det en diskussion kring hur Norrtälje ska knytas ihop med Europa.

Annons

Europaparlamentarikern Kent Johansson är ute på Sverigeturné. Under besöket i går lyfte han fram både utbildnings- och miljöfrågor, men fokus låg på hur Europaparlamentet påverkar Norrtälje kommun. Han menar att besluten i EU påverkar oss mer än vad vi tror.

– EU är inte bortom Riksdagen den är hitom, säger Kent Johansson.

Enligt partiets gruppledare Berit Jansson, har EU haft en roll i närmare 60 procent av kommunfullmäktiges beslut. Det gäller främst lagar och upphandlingar menar hon.

Kent Johansson jobbar för att EU ska skapa modeller för att göra bland annat utbildningssystem jämförbara. Berit Jansson håller med honom om att det är viktigt att Europaparlamentet fattar principiella beslut om upphandlingar och lagar. Men hon vill inte att EU ska blanda sig i detaljer.

– Vissa saker ska de inte bry sig i. Till exempel hur stort ett äpple ska vara för att få kallas äpple, säger Berit Jansson.

Kent Johanssons besö k var tänkt att avslutats med en öppen diskussion med eleverna på Campus Roslagen, men eleverna uteblev.