Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé – Magnusson visade framtiden för svenskt skidskytte: "Häftigt att se nya stjärnor tändas"

Det blev en sjätteplats i mixstafetten i säsongens första skidskyttevärldscup i Östersund. Unga stjärnskottet Anna Magnusson kan ta åt sig en stor del av äran efter felfritt skytte och en fantastisk första sträcka.
– Det var väldigt inspirerande att få gå ut i tät, säger Hanna Öberg.

Annons

Anna Magnusson stod för en fantastisk förstasträcka i världscuppremiären. Hon öppnade hela världscupen genom att skjuta fullt både i stående och liggande och gav sitt Sverige en fantastisk utgångspunkt för fortsättningen av mixstafetten.

– Det gick helt fantastiskt bra. Jag hade bra skidor och skjutningen kändes bra. Det var förvånansvärt lätt att hänga med jag trodde det skulle kännas tyngre, säger Anna Magnusson.

Var det nervöst?

– Det var nervöst hemma i soffan tidigare idag men när man väl kommer hit till stadion och möter alla så var de helt fantastiskt. Det är skönt att se att man närmar sig toppen för det är ju faktiskt världsstjärnor vi kör mot.

Sedan fick lämna hon över till världscupdebutanten och förstaårssenioren Hanna Öberg som fick starta från tredje position efter Annas jätteåkning.

– Hanna var jag inte ett dugg orolig för, henne har jag ju alltid tränat med jag vet vad hon kan. Sedan att vi får avsluta med Fredrik som har så mycket rutin är fantastiskt, säger Magnusson.

Hanna Öberg gör sin första säsong som senior och fick ta över efter Magnusson, de är båda från Piteå och har i stort sätt alltid tränat ihop då de även är lika gamla.

– Det var väldigt inspirerande att få gå ut i tät och köra i tät i princip i hela loppet, det är jätteroligt även om det blev några reservskott på skjutvallen. Men det kändes som jag hängde med hyfsat i alla fall, säger Öberg.

Formen på Öberg var överraskande även för hennes egen del.

– Det var förvånande där ute för jag tänkte för mig själv "ska de inte åka snabbare". Jag blev lite trött på sista.

Hanna fick kliva ut och göra premiär i världscupen i sitt första år som senior, dessutom har hon blivit väldigt lovordad av landslagskollegorna.

Har du varit nervös?

– Jag det är klart att man har varit nervös. Det kan jag inte sticka under stol med men jag har varit minst lika taggad också.

Hur var det att få växla över till din sambo, Jesper Nelin?

– Det var roligt. Vi gör ju det mesta tillsammans och kul att få åka ut i samma lag. Vi är bra på att peppa varandra. Vi är ett team.

–Det var inspirande att ta över efter Hanna, men också nervöst, säger Nelin.

Magnusson och Öberg hade verkligen gett killarna bra förutsättningar för fortsättningen.

– Första starten på världscupen och vi ligger i princip i tät hela tiden. Det är nervöst såklart men inspirerande samtidigt att ta över efter dem, säger Nelin som summerar sin egen insats såhär:

– Stå var egentligen katastrof och på ligg fick jag totalt hjärnsläpp, det blåste åt andra hållet och visste inte vilket håll jag skulle skruva åt. Det tog så lång tid. Skidåkningen kändes mycket bättre och där kunde jag hämta lite tid.

Sedan fick han lämna över till lagets mest rutinerade åkare, 27-årige Fredrik Lindström inför sista sträckan.

– Topp sex känns bra. Vi gör inte en perfekt stafett, vi har en straffrunda och ganska många extraskott. Men vi var bra och hängde med länge, säger Lindström.

Men mest lovordar han tjejerna, som verkligen snodde alla stjärnglans av svenska landslagets världscuppremiär.

– Grymt häftigt att se nya stjärnor tändas. Hannas värlscupsdebut, och se dem gå in helt orädda och gör det såhär bra. De är grymma skyttar och de går framåt i skidåkningen hela tiden, precis vad vi behöver, säger Lindström.

På presskonferensen när truppen till svenska stafettlagen skulle presenteras så kallade tränare Wolfagng Pichler Lindström för "bossen" i gänget.

– Jag står kanske för rutinen i laget men någon boss vet jag inte om jag är. Sett utifrån prestationerna idag så tycker jag att det är tjejerna som är de stora bossarna. De var helt otroligt bra.