Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för apotek i Älmsta

När avtalet mellan staten och de privata apoteksaktörerna gick ut varnades det för att många apotek i glesbygden skulle försvinna. Så blev det inte.

Annons

I juni 2009 avskaffade regeringen apoteksmonopolet och öppnade marknaden för privata aktörer. De privata kedjorna som 2010 tog över driften skrev då ett avtal med staten om att glesbygdsapoteken måste drivas vidare i tre år. I somras gick avtalet ut och i samband med det varnades det för att många apotek i glesbygden skulle försvinna.

Nu visar det sig att det inte blivit så. Enligt branschorganisationen Sveriges apoteksförening är det endast ett apotek av de 110 inrättningar som räknas som glesbygdsapotek som har tvingats stänga. Dessutom är många av apoteken på mindre orter ekonomiskt bärkraftiga.

– Vi kommenterar inte enskilda apoteks siffror, men vi kan säga att vi är mycket nöjda med utvecklingen i Älmsta, säger Solbritt Eriksson, informationsansvarig för Lloyds Apotek som driver 75 apotek runt om i Sverige.

Maria Magnusson har varit apotekschef sedan Lloyds Apotek, tidigare Doc Morris, slog upp portarna i Älmsta våren 2010.

– Vi är jättenöjda med hur det har utvecklat sig. Även om vi visste att det fanns ett stort behov av ett apotek är det alltid svårt att veta hur det ska gå, säger Maria Magnusson som menar att det måste finna ett apotek om vi ska ha en levande landsbygd.

– Det innebär ju en trygghet att ha ett apotek och visar på att det går att bo här. Tidigare var det många som besökte vårdcentralen som fick åka in till Norrtälje för att hämta ut sin medicin.

I Älmsta har också apoteket draghjälp av att befolkningen växer under sommartid.

– Vi är oerhört tacksamma för att många helg- och sommarboende väljer att göra sina inköp här. Men utan våra lokala kunder hade vi inte klarat oss och det känns som de fortfarande är väldigt tacksamma för att vi finns på orten, säger Maria Magnusson.

För knappt två år sedan gjorde Kronans apotek, dåvarande Kronans Droghandel, en genomgång av deras glesbygdsapotek. Då framkom det att det fanns 30 apotek i glesbygden som var aktuella för en eventuell nedläggning. Ett av dem var det i Hallstavik. Nu är dock läget ett annat.

– Vi har i nuläget inga planer på att lägga ned några apotek, men vi har ett lönsamhetskrav och det är ju alltid tuffare att nå när man verkar på en ort som avfolkas, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Regeringen har avsatt 20 miljoner kronor i stöd till glesbygdsapoteken för 2013. Stödet söks i efterhand, men det kommer inte att bli aktuellt för Lloyds i Älmsta.

Apoteken i Sverige

I dag finns drygt 1 300 apotek i Sverige. Detta är en ökning med 40 procent sedan omregleringen av apoteksmarknaden där regeringen avskaffade monopolet 1 juli 2009.

Under den omreglerade marknadens första år etablerades 300 nya apotek. I snitt har också öppettiderna hos apoteken ökat från 42 timmar i veckan till 53 timmar i veckan.

Dagligen görs cirka 300 000 besök på landets apotek varje dag. Det innebär att på ett år har apoteken 110 miljoner kundbesök. Sammanlagt har de olika apoteksbolagen cirka 10 000 anställda.

En majoritet av Sveriges apotek är medlemmar i Sveriges Apoteksförening som är en ideell förening som har till uppgift att tillvarata och främja medlemmarnas branschintressen. Föreningen bildades i december 2009, samma år som omregleringen genomfördes.