Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrelsen måste snabbt lösa lönekonflikten

För snart ett år sedan blev det känt att Norrtälje Energis vd Anna Josefsson hade fått en ovanligt generös löneförhöjning: 25 procent på två år, från 80 000 kronor i månaden 2010 till 100 000 kronor 2012.

Annons

Norrtälje Energi är helägt av Norrtälje kommun. Ordförande i energibolagets styrelse är Jonny Degerman (FP) och det var han som på egen hand hade beslutat om hennes löneförhöjning, utan att informera de övriga i styrelsen.

När de övriga i energibolagets styrelse fick reda på den stora lönehöjningen gav de Jonny Degerman i uppdrag att omförhandla Anna Josefssons lön. De förhandlingarna har inte lett till något resultat som den övriga styrelsen kan acceptera. Bland annat har styrelsen förkastat ett förslag att Anna Josefsson skall avstå från löneförhöjning för i år mot att de övriga årens påslag kvarstår.

Styrelsen har därför bett kommundirektör Per Nordenstam om hjälp att hitta en lösning. Han vill att energibolagets styrelse innan den 31 december i år enas om en lämplig lön, som sedan Anna Josefsson får ta ställning till. ”Hon kan välja att ta den nya lönen eller sluta”, sade Per Nordenstam i Norrtelje Tidning den 1 november.

Förhoppningsvis kan kommundirektören till sist få slut på den här segdragna lönetvisten. Det är inte bra för ett företag att dess vd har en lönekonflikt med företagets styrelse, framför allt med tanke på den långsiktiga planeringen.

Det främsta ansvaret för detta ligger på Jonny Degerman. Han har höjt Anna Josefssons lön alldeles för mycket. För även om hennes företrädare hade 100 000 kronor i månaden, så var det hans slutlön innan han gick i pension, och en vd som bara varit anställd några få år kan inte kräva att få en slutlön.

Även övriga styrelsen har ett ansvar. Det är bra att de reagerade när Jonny Degerman höjde vd-lönen orimligt mycket, men de skulle inte tillåtit att denna fråga dragit ut så länge på tiden, och därmed fått skada bolaget på detta sätt.

Enligt Per Nordenstam ligger också en del av ansvaret hos Anna Josefsson. Enligt honom bör en vd hjälpa sin styrelse att ta bra beslut. Det stämmer, men frågan är om inte vd:s lön är ett undantag från denna regel. Det blir konstigt om vd skall hålla tillbaka sina lönekrav bara för att styrelsen inte är tillräckligt kompetent för att kunna hålla emot.

Däremot har även Anna Josefsson ett ansvar för att frågan dragit ut så på tiden, eftersom detta skadat det bolag hon är vd för.

Man kan bara hoppas att skadan på energibolaget blir begränsad och att styrelserna i kommunens bolag har lärt sig något inför framtiden. Och man hoppas också att Anna Josefsson inte på något sätt specialbehandlats för att hon är kvinna utan att alla hade agerat på exakt samma sätt om det gällt en manlig vd. Det är ju till exempel mycket konstigt att Jonny Degerman fortfarande får sitta kvar som styrelseordförande.