Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stuguthyrning ska lyfta Blidö

Entreprenörerna Tina och Örjan Melin vill skapa ett miljösmart och levande samhälle på Blidö genom stuguthyrning. −Vi tar gärna uppdrag där vi måste rädda samhällen, säger Örjan Melin.

Tanken föddes redan för tio år sedan då Örjan Melin skulle få ett kontorshotell att fungera utan bemanning. Han insåg att lösningen låg i att få olika verksamheter att samarbeta för en gemensam vinning. Tanken utvecklades till en modell som Tina och Örjan Melin nu lanserar på Blidö.

− Man kan sätta upp strukturer som sedan blir bestående. Det är det vi vill jobba med, säger Örjan Melin.

Att inspirera folk till att hyra ut sina fritidshus under den tid de inte är där hoppas de ska leda till en synergieffekt som är så stor att den kan påverkat de lokala näringarnas överlevande. Ökar antalet övernattningar ökar även kunderna till mataffären, menar paret.

Tillsammans med föreningen Blidöbygdens utveckling i samverkan (BUS) har de tagit fram ett bokningssystem där man nu kostnadsfritt kan lägga upp sitt hus för uthyrning.

Makarna Melin, som båda till vardags jobbar med områdesutveckling, hjälper bland annat till med att lägga upp bilder och sköta det administrativa kring uthyrningen av stugorna. Men de har många projekt på gång inom områdesutveckling och kommer inte att kunna göra allt själva framöver.

− Jag tror att det som är viktigt i framtiden är att mobilisera folk, att mobilisera arbetskraft och sysselsättning för ungdomar och andra som är intresserade, säger Tina Melin.

Tina och Örjan Melin ser projektet både som en möjlighet till ökad sysselsättning på ön men också som en del av ett miljöengagemang.

− Det handlar om att vi kan nyttja resurserna bättre helt enkelt, säger de.

I framtiden hoppas de på att de ska kunna gå att hyra ut fler saker. Båtar. Bryggplatser. Gräsklippare.

De har både långsiktiga och kortsiktiga mål men de tror att det kommer att krävas runt ett år i uppstartstid. Örjan Melin beskriver den här typen av delningsekonomi som den stora internationella trenden just nu och han tror att det är rätt väg att gå för Blidö.

I framtiden kanske hyresgästerna kan erbjudas extratjänster som exempelvis nybakt bröd levererat till dörren och en picknickkorg till utflykten från lokala aktörer genom bokningstjänsten. Örjan Melin tror att det handlar om synergieffekter. Allt går i vartannat och gynnar varandra.

− Vi vill skapa öppna levande samhällen, säger Örjan Melin.