Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömlöst och många träd över vägen

Uppdaterad. Det stormade rejält i Roslagen på söndagskvällen.
– Det blåste 27 meter per sekund i snitt ute vid Söderarm och i byarna var det 33 meter per sekund, säger sjöräddare Rickard Rundgren Björk.

Annons

Mängder av träd blåste ner. En del hamnade på vägar och ställde till med problem i trafiken. En del hamnade över elledningar och orsakade strömavbrott. Vid 21-tiden var över 6 500 hushåll utan el i Vattenfalls nät i Norrtälje kommun. Vid 8-tiden på måndagsmorgonen var ca 700 kunder berörda.

Första larmet till räddningstjänsten kom strax före 16:00 på söndagen. Vid Hagby hållplats på väg 280 norr om Rimbo blåste ett träd ner och lade sig över vägen.

En kvart senare larmades om ytterligare ett träd över väg norr om Rimbo. Den här gången var det på byvägen till Sanda Sättraby.

Ytterligare några minuter senare kom nästa larm. Först från väg 283 södergående vid Tomta Grisslehamn och strax därefter kom larm från Mörtö i riktning mot Trästa norr om Älmsta samt på Kärringbacksvägen i Rånäs.

Vid fem-tiden hade vindarna fällt ett träd i korsningen Blidövägen Tranholmsvägen. På Blidö fick räddnignstjänsten bland annat  rycka ut till Bergshyddevägen för att säkra vägen från nedfallna träd.

- Vi har haft alla deltidstationer ute och sågat när väghållarna inte hunnit med själva, säger Mats Öhman yttre befäl på räddningstjänsten i Norrtälje.

Jan Liljeberg som färdades från Vira mot Ljuserö vid tre-tiden på eftermiddagen berättar att ett stort murket träd blåste ner bara tre bilar framför honom.

- Det var ren tur att ingen träffades, säger han.

M/S Eckerös avgångar ställdes in från Eckerö klockan 18:30 och från Grisslehamn klockan 20:00 (lokala tider).

Sjöräddarna i Räfsnäs låg också i beredskap, berättade Rickard Rundgren Björk. Men man slapp rycka ut.

– Alla har nog hållit sig inne. Det blåste 27 meter per sekund i snitt ute vid Söderarm och i byarna var det 33 meter per sekund, sa han.

SMHI varnar för kuling på Ålands hav och Norra Östersjön på måndagskvällen.