Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strindberg med Judit och Judit

Från Com Hem-reklam till Strindberg. Pernilla Parszyk och Carina Perenkrantz spelar Den starkare på Norrtälje konsthall i november.

Många tänker sig August Strindberg som en självsäker och stark person, men nära sin död var han cancersjuk och svag. Den sistnämnda versionen av författaren är sällan porträtterad, men Nicke Wagemyr gör en tolkning i en egenskriven monolog som fått titeln Enslingen i blå tornet.

– Jag har spelat Strindberg tidigare i Tribadernas natt, men då var han i 40-årsåldern. Jag gjorde mycket research då, så det fanns en bra grund när jag började skriva, säger han.

Konsthallen

Tillsammans med regissören Marianne Tedenstad och skådespelarna Pernilla Parszyk och Carina Perenkrantz kommer han till konsthallen i Norrtälje i november för att tre gånger uppträda med en temakväll. Först spelas hans monolog, som följs av en paus och sedan Strindbergs Den starkare.

– Vi får två helt olika perspektiv. Först Strindberg själv och sedan ett av hans verk. Det blir världspremiär för Nickes monolog, säger Marianne Tedenstad.

– Strindberg var en så mångsidig konstnär, han både målade och skrev musik. Jag sjunger bland annat en av hans sånger, säger Nicke Wagemyr.

Hur var han, tror du?

– En skärpt och komplicerad person som man aldrig visste var man hade. Han fick många infall och ofta utbrott. Däremot hade han alltid belägg för det och ansåg aldrig att han hade fel.

Den starkare

Monologen följs av Den starkare där Pernilla Parszyk och Carina Perenkrantz medverkar. I vanliga fall är vi vana att se dem i betydligt mer humoristiska sammanhang, inte minst i reklamfilmer för tv-bolaget Com Hem, som duon Judit och Judit.

– Det känns kul. Den starkare har en fantastisk text där man som skådespelare får tolka varenda komma. Att få göra något mer dramatiskt har jag längtat efter, säger Pernilla Parszyk och får medhåll av Carina Perenkrantz.

– Ibland blir jag så trött på att vara rolig. Men det här mötet som jag och Pernilla har i pjäsen är väldigt spännande och känns tidlöst.

Möte mellan två kvinnor

Den starkare utspelas på julafton och handlar om två väninnor som träffas på ett kafé. De har båda varit kollegor på Stora teatern, men lever olika privat liv. Den ena kvinnan har barn och man, medan den andra lämnat sin man. Under deras möte avslöjas flera hemligheter och det berättas på ett okonventionellt sätt, eftersom kvinnan som lämnat sin man inte säger ett enda ord.

– Men det känns ändå som jag har många repliker. Jag visste direkt att jag ville spela den stumma, säger Carina Perenkrantz.

– Vi har valt att inte säga rakt ut vem som egentligen är den starkare av de två kvinnorna, även om Strindberg själv hade en tydlig tolkning. Vi vill att publiken ska få avgöra, säger Pernilla Parszyk.

Bjuder in nyfikna

Regissören Marianne Tedenstad berättar att ensemblen inte bara riktar sig åt redan insatta utan snarare inbjuder till att nyfikna kan få en bra ingång till Strindberg.

– Vi gör det hela lättillgängligt. Vi håller inte på längre än en timma och man får en bra introduktion till Strindberg som person i monologen och får sedan se ett av hans mest spelade verk.

Och trots att skådespelarna är inriktade på att spela drama så betyder inte det att det inte saknas humor i pjäserna.

– Situationerna är ibland så absurda att det blir roligt och då får man skratta. Men utgångspunkten är ju inte fars eller komedi som vi är vana vid, säger Pernilla Parszyk.

Enslingen i det blå tornet och Den starkare spelas den 5, 9 och 20 november på Norrtälje konsthall klockan 19.30.