Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandskydd omprövas

Länsstyrelsen ska ompröva alla beslut om utvidgat strandskydd.

Annons

Det generella strandskyddet gäller land- och vattenområden 100 meter från strandlinjen. I vissa fall har länsstyrelsen utvidgat skyddsområdet till 300 meter.

Beslut från regeringenFör två år sedan ändrades reglerna kring strandskyddet i miljöbalken. Lagen blev till exempel tydligare när det gäller strandskyddets syften och förutsättningarna för att kunna ge dispens. I samband med den ändrade lagstiftningen beslutade regeringen att de utvidgade strandskyddsområdena skulle ses över.

– Arbetet kommer att inriktas på de områden som har utvidgat strandskydd idag, men även nya områden kan tas med, säger Rebecca Strömberg i en artikel på myndighetens hemsida.

Saknar motiveringDen 21 oktober bjuds kommunens ansvariga in till ett frösta möte. Senast 2014 ska alla beslut om utvidgat strandskydd vara omprövade. 

– Det finns ingen anledning att tro att de gamla besluten skulle vara felaktiga, problemet är att de ofta saknar motiveringar. Jag tror att de flesta utvidgade strandområdena kommer att vara kvar även efter vår översyn, säger Rebecca Strömberg.