Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stränderna som inte liknar andra

Världens vitaste sand, en strand täckt av glas och en där flygplanen flyger in så lågt att badhanddukarna fladdrar. Här är några av världens märkligaste stränder.

Annons

Jakten på den perfekta stranden är ett ljuvt semesternöje. Och så finns ju de där stränderna som kanske inte är perfekta, men som har något alldeles eget. Zlatni Rat Beach i Kroatien till exempel, en smal landtunga som sträcker sig 300 meter rakt ut i vattnet och som ändrar form och storlek beroende på strömmarna. Eller glasstranden i Kalifornien. Under en lång period i mitten av 1900-talet slängde befolkningen runt kuststaden Fort Bragg sopor på den lokala stranden. 1967 stängdes stranden för en långvarig städning.Mycket av det glassom slängdes på stranden har slipats ned och finns nu som små glittrande stenaröverallt i sanden. Glass Beach öppnade igen 2002 och har blivit en turistattraktion.

Svarta och vita stränderStrandperfektion förknippas ofta med vit sand. Och vilken strand har då världens vitaste sand? Svårt att veta förstås, men enligt Guinness rekordbok är det Hyams Beachi Jervis Bay i Australien, cirka två timmars bilfärd söder om Sydney.

Kolsvart är i stället Punalu'u Beach på Hawaii. Inte den mest badvänliga stranden, men en intressant upplevelse, inte minst för att den gröna havssköldpaddan lägger sina ägg här.

Är man väldigt intresserad av flygplanfinns det bara en strand somgäller. Maho Beach påden karibiska ön Saint Martin. Här flyger planen in bara några meter över sandstranden.