Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålande projekt sprider ljus i kyrkan

NTPLUS+ Lagom till allhelgonahelgen inviger Edebo kyrka sin nya ljussättning. Ny teknik blir ett lyft för kyrkan.

När ljusdesignern Ola Carlsson Fredén, fick höra talas om att Edebo kyrka skulle rustas tog han kontakt med kyrkoherde Ulf Engström som tände på idén och tillsammans började de planera hur de med hjälp av ljusets hjälp kunde höja helhetsupplevelsen för besökarna.

– Jag har försökt att hitta lösningar som inte kräver några kabeldragningar, säger Ola Carlsson Fredén som bland annat har varit med och ljussatt ishotellet i Jukkasjärvi.

Det mesta av den nya ljussättningen har sitt fokus framåt, mot altaret, men även bakom kyrkorgeln och i kyrkvalven sitter det ljuskällor.

– Vi har jobbat med att få ett varmt och milt ljus som framhäver kyrkans arkitektur och skönhet, säger han.

Kyrkoherde Ulf Engström är mycket nöjd med resultatet.

– Det här känns som början på något nytt. På det här sättet visar vi att det går att använda ljuset och inte bara ljudet i kyrkan. Upplevelsen av besöket förstärks helt enkelt, säger han.

Kyrkan har över tid varit en viktig plats för kulturellt skapande och med ljusets hjälp kommer besökarna att bättre kunna ta del av all den vackra konst som pryder kyrkan. Målningar som tidigare varit dolda i mörker får med ljusets hjälp nytt liv.

– Man kan säga att vi med hjälp av den nya tekniken återerövrar de kyrkliga skatterna.

Ulf Engström ser fler möjligheter att höja kyrkobesöket med ljusets hjälp.

– Det är väl inte meningen att det bara är rockstjärnor som ska ha allt roligt. Vi skulle också kunna göra häftiga grejer med hjälp av ljuset, säger han.

Det mesta av arbetet har fokuserats på inomhusmiljön, men även utanför kyrkan sitter två nya ljuskällor som lyser upp fasaden och leder besökarna mot entrén.

De nya ljuskällorna består av lågenergilampor som både håller ned kostnaderna och gör att de har lång livslängd.

I dag styrs ljuset i kyrkan med hjälp av en fjärrkontroll, men det skulle lika gärna kunna göras via en surfplatta eller telefon i framtiden.

Meningen var att projektet skulle vara klart till i somras. Så blev det inte utan i stället blir invigningen på lördag klockan 18 då det hålls en gudstjänst på temat ”ljuset möter mörkret”.

– Allhelgona har blivit höstens stora kyrkliga högtid och då känns det bra att kunna bjuda på denna totalupplevelse, säger kyrkoherde Ulf Engström.