Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Straffar väljarna partier som ville införa euron?

I Ukraina pågår sedan några dagar mycket omfattande protester mot landets ledning, framför allt mot presidenten Viktor Janukovitj.

Protesterna handlar om att presidenten valt samarbete med Moskva och Ryssland före samarbete med Bryssel och EU. Demonstranterna vill inte att Ukraina närmar sig Moskva och den korrumperade och halvauktoritära regim som styr Ryssland. De vill ha demokrati och rättvis handel.

Den här positiva inställningen till EU är lätt att glömma för oss som är EU-medlemmar och sett hur stora problem EU har haft de senaste åren på grund av den ekonomiska krisen. Men så är det: trots de ekonomiska problem som EU-länderna har haft så ser miljoner människor i östra Europa EU som något mycket positivt, och vill att deras länder skall ha närmare samarbete med EU, eller helst EU-medlemskap.

De ekonomiska problemen i EU har faktiskt inte heller haft så stor påverkan på EU-opinionen i Sverige. I de mätningar av svenskarnas syn på EU-medlemskapet som SCB gör en gång per halvår har stödet för ett svensk EU-medlemskap sakta sjunkit sedan 2010, medan motståndet sakta ökat. Fortfarande är dock nästan dubbelt så många för ett EU-medlemskap som emot.

Så är det också i den SCB-mätning som presenterades i går. Den visar dock på ett trendbrott: stödet för ett EU-medlemskap ökar medan motståndet minskar. Troligen beror detta på att EU-ländernas ekonomier nu börjar återhämta sig. Om återhämtningen fortsätter, vilket det mesta pekar på, lär därför svenskarnas EU-stöd fortsätta att öka.

SCB-mätningen visar också ett trendbrott när det gäller synen på euron. Även här har något fler blivit positiva. Antingen beror detta på att eurokrisen inte längre är lika akut, eller så har den starka kronan fått fler att tycka att Sverige borde införa euro.

Ökningen sker dock från en mycket låg nivå. Fortfarande är motståndet massivt bland svenska väljare. Enligt SCB säger 81,4 procent nej till euron, medan 12,6 säger ja.

Det här är fullt förståeligt. Euron har fungerat uselt, och är en av orsakerna till den ekonomiska krisen i flera av EU-länderna. Det finns därför ingen anledning för Sverige att gå med i ett sådant skakigt och skadligt samarbete.

I slutet av maj är det val till EU-parlamentet. Varken svenskt EU-medlemskap eller svenskt införande av euro har egentligen i detta val att göra, eftersom det är frågor som avgörs av Sverige. Trots det kan dessa frågor, framför allt euron, ändå komma att debatteras under valkampanjen.

Fyra partier fanns på ja-sidan i folkomröstningen om euron 2003: Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna. Med tanke på att väljarnas kompakta motstånd mot euron blir det intressant att se om dessa partier straffas i EU-valet, eller om väljarna har glömt och förlåtit.