Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbygge i Norrtälje stoppas av kommunen

Miljardsatsningen med en stadsdel vid Norrtälje busstation avbryts.

Kommunen stoppar försäljningen av marken sedan Roslagens famn misslyckats med att presentera hur projektet ska finansieras. Konsortiet Roslagens famn vill bygga en ny stadsdel med 315 bostäder, 13 000 kvadratmeter butiker och ny överdäckad bussterminal runt stationen.

I december förra året sa Norrtälje kommun ja till att sälja den aktuella marken för projektet, totalt 27 000 kvadratmeter, för minst 94 miljoner kronor.

Men ett villkor för affären var att konsortiet senast den 30 september i år skulle redovisa en finansieringsplan för bygget som beräknas kräva investeringar på 1,1 miljarder kronor.

– Det har de inte lyckats med. Därmed faller avtalet, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Han betonar att kommunen inte stänger dörren för Roslagens famn.

– Idén är bra. Den löser busstrafiken och ger bostäder. Det som diskuterats är om staden tål så mycket ny butiksyta, säger Jansson.

Enligt honom är både konsortiet och andra exploatörer välkomna att lämna in nya förslag.

– Men just nu prioriterar vi utbyggnaden i Norrtälje hamn, säger Kjell Jansson.

Roslagens famn begärde att kommunen skulle ge konsortiet ytterligare ett halvår att hitta finansiärer. Håkan Karlsson är en av männen bakom konsortiet.

Hur ser du på att kommunen i stället bryter avtalet?

– Inga kommentarer, säger Håkan Karlsson.