Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbråk inför speedwaypremiären

Sveriges elitserieklubbar i speedway, däribland Rospiggarna, rasar mot förbundet, Svemo, och riktar inför förbundsmötet på lördag ett misstroendevotum mot delar av styrelsen. Anledningen är, bland annat, ett storbråk om ett nytt tv-avtal.

Kritiken från elitserieklubbarna mot Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo, är stenhård. Inför Svemos förbundsmöte den 12 april (på lördag) riktas ett misstroendevotum mot delar av styrelsen. Allt enligt ett pressmeddelande från Serieföreningens ordförande Håkan Ringkvist och Elitspeedway Sverige-ordföranden Lars Berlin.

Enligt uppgifter till NT riktar sig kritiken främst mot Svemos ordförande, Håkan Leeman.

Det finns bland klubbarna starka krav på dennes avgång som ordförande.

– Jag tänker inte kommentera anklagelser från organisationer som inte ens är med i Svemo, säger Håkan Leeman till Norrtelje Tidning.

Men de organisationerna (serieföreningen och ESS) företräder ju samtliga elitserieklubbar och de är ju eniga i kritiken?– Då får de klubbarna enskilt komma med den kritiken, säger Leeman. Det är tråkigt att klubbarna bygger upp och förstärker en ”vi och dom”-mentalitet. Jag anser att vi hela tiden har fört en dialog med medlemmarna i den berörda sektionen, speedway, och jag vill inte föra någon diskussion i media i de här frågorna.

Klubbarna är kritiska på flera punkter, men främst handlar det om ekonomi.

”Det har under de senaste åren bland medlemsklubbarna uppstått missnöje mot Svemo gällande klubbarnas möjligheter att påverka beslut i förbundet rörande klubbarnas egen verksamhet samt den ekonomiska styrningen i förbundet.”, står det i pressmeddelandet. Hetast är frågan kring det nya tv-avtalet.

Enligt vad NT erfar handlar det hela om ett fyraårigt avtal som ska ge totalt 14 miljoner kronor till speedwayen. Förbundet vill ha fördelningen 80 procent till förbundet, 20 procent till klubbarna. Klubbarna vill ha den omvända fördelningen.

Klubbarna har nu valt att gå samman och hotar med att stänga ute tv (C More) från matcherna tills det att förbundet öppnar för en diskussion om hur pengarna ska fördelas.

En utestängning kan stå förbundet dyrt. Det skadestånd som C More då kan stämma Svemo på uppgår, enligt obekräftade uppgifter till NT, till 15 miljoner kronor, alltså en miljon mer än vad avtalet ger förbundet.

Göran Lindblom, sportchef i Rospiggarna:

– I nuläget släpper ingen av elitserielagen in tv, säger han. Första elitseriematchen som skulle visas är Dackarnas hemmapremiär mot Indianerna. Nu har vi klubbar enats om att gemensamt betala de böter som Dackarna drabbas av om de inte släpper in tv. Vi tänker inte ge oss i den här frågan.

Bötesbeloppet kan bli så stort som en halv miljon kronor.

Håkan Leeman, vad händer om tv inte släpps in av Dackarna?– Då får vi gå igenom vårt regelverk och se vad vi kan göra. Ytterst handlar det om en uteslutning av klubben, i det här fallet Dackarna.

En källa med god insyn säger till NT att ”det aldrig kommer att ske”.

– Nej, nej. Svemo måste backa och gå klubbarna till mötes, säger källan. Om inte så äventyrar ju Svemo hela sin existens i och med den möjlighet till skadestånd som C More har. Inte en chans att förbundet klarar ett sånt skadestånd.

Håkan Leeman, vad händer vid mötet på lördag?– Det är redan klart att jag och delar av styrelsen ställer våra platser till förfogande, som brukligt är. Men vi ställer också upp för omval, så det återstår att se.