Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Stora utmaningar framför oss”

Resultaten är inte jättelysande. Vi har mycket att göra. Det säger grundskolechefen Magnus Persson om niornas vårterminsbetyg.

Annons

– Det är bra att vi har höjt oss, men behörigheten ökar inte.

Pojkarna höjde sig mest, från 186, 2 poäng till 192,7 poäng, men ligger ändå en bra bit från flickornas medelbetyg på 208,8 poäng.

– Vad är det som gör att pojkarna har sämre betyg. Vi måste titta på hur undervisningen sker och titta på bemötandet. Är det så att vi förväntar oss mindre av pojkarna, säger Magnus Persson.

Rekryteringen av förstelärare är i slutfasen och Magnus Persson tycker att det är en god idé att de fokuserar på orsakerna till att pojkars och flickors betyg skiljer sig så åt. Han och rektorsgruppen har arbetat fram några fokusområden för att höja resultaten i grundskolan.

Det kollegiala lärandet: Lärarna ska lära varandra och göra lärandet synligt.

Elevhälsa: En välfungerande elevhälsa skapar en bra skola.

Skolutvecklarna: Projektet med skolutvecklare håller på att utredas. Troligen blir de kvar som ett sätt att stödja förstelärarna.

Ledarskapet: Att skapa ett rimligt rektorsuppdrag. En del har fem skolor i sin enhet, medan en annan bara en.

Magnus Persson utesluter inte att antalet rektorer kommer att öka. I dag finns det 14 lärare på 29 grundskolor.

– Vi har stora utmaningar framför oss. Det är viktigt att säga att Norrtäljes elever är lika bra som alla andra, säger Magnus Persson.