Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora miljövinster med minskad import av mat

Efter att i åratal fört en politik som gått ut på att strängare miljölagstiftning skall införas i Sverige, oavsett hur omvärlden ser ut, kommer nu bakslaget.

Plötsligt inser det forna EU-kritiska Miljöpartiet att svensk produktion av livsnödvändiga produkter skall skyddas med skatter på importerade livsmedel för att stoppa importerat kött från tamdjur som mer eller mindre fötts upp på antibiotika. Gott så.

Vad Isabella Lövin (MP) inte berättar i sitt utspel är att EU kommer att slå bakut vid en sådan tanke. Den tanken är som bekant protektionistisk och det vet Isabella Lövin. Alltså kvalificerat hyckleri!

Normalt sett brukar dylika utspel gå under kategorin ”populistiska”. Men allt är tillåtet när snaran väl sitter runt halsen. Nog om Miljöpartiet.

Landsbygdspartiet oberoende (LPO) däremot har lyft och verkat i dessa frågor sedan partiet grundades. Landsbygdspartiet oberoende säger klart och tydlig nej till EU, som inte tillför annat än byråkrati och hinder för vår nationella produktion. Sverige behöver även höja självförsörjningsgraden av livsmedel till åtminstone 80 procent samt även ta folkhälsoskäl avseende antibiotikaresistens i beaktande. Det är även av vikt att undvika onödigt långa transporter, för miljöns skull.

Landsbygdspartiet oberoende har en sund och verklighetsförankrad livsmedelspolitik. Jord, skog, lantbruk, fiske- och gruvnäringen är naven för den levande landsbygden Sverige. Det är här många jobb finns och det är här som landets livsmedel och framtida drivmedel ska produceras. EU tillåter inte att produktion av miljömässigt bra drivmedel subventioneras av svenska staten, för att denna skall komma igång och sedan konkurrera på egna meriter.

Vi ska utnyttja våra inhemska förutsättningar för livsmedels- och råvaruproduktion samt att det ska vara en rimlig spridning över hela landet. Jordbruks- och skogslänen har goda förutsättningar för ett utökat, effektivt och miljövänligt jordbruk.

En betesinventering behöver genomföras för att kartlägga värdet av skogsbetet, fjällbetet och skärgårdsbetet för utveckling av landsbygden och jordbruket. Inventeringen ska visa var betet finns och vad det är värt och den kan bli en nystart för fäboddriften, fjälljordbruket och småjordbruket. Våra tamdjur (får, getter och kor) kan nämligen tillgodogöra sig dessa beten på karga marker som inte lämpar sig för odling.

För varje produkt vi slipper importera växer miljönyttan. Att transportera produkter vi själva kan producera kring vår planet, är ur miljöhänseende bara dumt. Kanske blir det lite dyrare men miljövinsten blir stor. Så då infinner sig frågan, är exempelvis priset för ett kilo importerat nötkött viktigare än miljönyttan av en inhemsk produktion? För varje kilo ris, vi ersätter med matvete eller mathavre odlat i Sverige, växer miljönyttan. Det är en hållbar utveckling. Sunt förnuft helt enkelt.

Staten har abdikerat i frågan och överlåtit svaret till konsumenten, så det är upp till er väljare att bestämma väg.

Magnus Malmsten (LPO), Norrtälje

Michael Bonnier (LPO), Eknö

Curt Carlström (LPO), Rimbo

Erika Sörengård (LPO), Ervalla

Claes Littorin (LPO), Uppsala

Hans Boström (LPO), Hallen

Tjern Inga Wall (LPO), Särna

Arne Gunnarsson (LPO), Strömsnäsbruk

Cecilia Kähäri (LPO), Storfors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel