Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor skillnad mellan prov och betyg

En dryg fjärdedel av niondeklassarna i Norrtäljes skolor fick högre betyg jämfört med resultatet på nationella provet. Den skola som utmärker sig mest finns i Norrtälje.

Nationella proven är avsedda att vara vägledande när lärarna sätter betyg och ska bidra till att betygssättningen blir likvärdig. Men på vissa skolor, såväl nationellt som lokalt i Norrtälje, får många elever högre slutbetyg. På Grindskolan i Norrtälje fick närmare 67 procent högre slutbetyg i svenska jämfört med nationella provet och i matematik 57 procent.

– Vi gjorde en extrasatsning eftersom det var de första niondeklassarna som gick ut på skolan, säger rektor Sara Edström.

Det visade sig efter nationella proven att ett antal elever behövde extra stöttning.

– Vi sa att vi måste ge dem nya chanser. Det är den första nian som går ut och vi måste vara bra, säger Sara Edström, som menar att det tar tid innan allt sätter sig eftersom skolan nyligen utökats med högstadium.

Skolverket ser i statistiken att fler skolor än vanligt gett både högre och lägre betyg jämfört med nationella provet. Det kan ha att göra med det nya betygssystemet.

– Det finns absolut en osäkerhet, men vi vill hellre fria än fälla, säger Sara Edström.