Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor risk för gräsbränder

Sol, värme och ledigt. Som upplagt för en trädgårdshelg. Men var försiktig om du ska elda.

Annons

Säsongen för gräsbränder har redan dragit i gång. Sedan snön försvann har Räddningstjänsten i Norrtälje redan varit ute och släckt ett flertal gräsbränder på olika håll i kommunen.

Nu råder det eldningsförbud i detaljplanerat område i hela kommunen. Förbudet gäller även eldning i tunna.

Även om det ännu inte råder eldningsförbud utanför detaljplanerat område, avråder räddningstjänsten från eldning av trädgårdsavfall och gräs under påskhelgen.

– Om man ändå måste elda, så bör man tänka på vissa saker och bunkra upp med säkerhetsåtgärder innan, säger brandman Daniel Hökpers vid Räddningstjänsten i Norrtälje.

Om vinden blåser åt fel håll kan gnistor fara iväg och antända både hus och skog. När elden får fatt i det torra fjolårsgräset kan brandförloppet bli otäckt snabbt.

– Man bör alltid ha tillgång till vatten, hink, kratta och spade när man eldar. Det är också viktigt att elda på ett underlag så att spridningsrisken minimeras som till exempel på grus eller sand. Det gäller att hela tiden ligga steget före, hålla elden under konstant uppsikt och att inte vara ensam när man eldar, säger Daniel Hökpers.

För aktuell brandriskprognos i ditt bostadsområde, ring: 0176-284 200.