Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa mäns sexuella våld mot kvinnor

De flesta våldtäktsoffer är kvinnor och majoriteten av gärningsmännen är män. År 2010 anmäldes 4 093 våldtäkter där offret var en kvinna över 15 år och 166 våldtäkter där offret var en man.

Annons

Av alla anmälda fall 2012 var 98 procent män som var misstänkta för sexualbrott och av dem som utsatts för brott var 96 procent kvinnor. Detta visar att våldtäkt och annat sexuellt våld, precis som mäns våld mot kvinnor, är ett strukturellt problem. Förutom att våldet skadar offren, leder det till ökad ojämställdhet.

Dagens våldtäktslagstiftning bygger på att gärningsmannen ska ha använt tvång mot offret för att övergreppet ska räknas som en våldtäkt. Men verkligheten ser annorlunda ut. En person som utsätts för övergrepp kan reagera genom att stänga av känslorna och bli helt passiv. Då är det svårt att bevisa att gärningsmannen använt våld.

Dagligen kan vi läsa om fall där det inte heller verkar ha räckt att kvinnan gjort motstånd mot gärningsmannen. En del domstolar menar att gärningsmannen inte förstått att kvinnan inte ville ha sex för att hon inte varit tillräckligt tydlig. Det är oacceptabelt att lägga ansvaret för en våldtäkt på offret på det sätt som görs i dag.

Vi i Vänsterpartiet kräver en förändring av våldtäktslagstiftningen. Det måste framgå av lagen att det inte är tillåtet att röra en kvinnas kropp förrän hon visat eller sagt att det är okej. Det är offrets uteblivna samtycke som ska vara avgörande för om gärningsmannen begått en våldtäkt.

Vi har tidigare sett vilken viktig roll lagstiftning kan ha för att förändra normerna i samhället. Ett bra exempel är den så kallade aga-lagen som infördes under 1970-talet och som innebar att det inte längre var tillåtet att slå barn. Innan lagen trädde i kraft fanns ett stort motstånd, men bara några år efter att lagen trätt i kraft var opinionen helt motsatt. Vi tror att en samtyckesreglering på samma sätt kan påverka normerna i samhället och förstärka synen på att sex ska bygga på frivilligt deltagande och samtycke.

Det är dags att sätta stopp för mäns sexuella våld mot kvinnor. Mäns våld är den yttersta konsekvensen av ojämställdheten i samhället. Därför behövs feminismen överallt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel