Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för dubbeldäckare i Stockholm

Nobina drar in kommersiell linje efter satsning. 

Norrtäljetrafikens blå dubbeldäckare har inte gjort succé som turistbussar till Djurgården. Nu lägger ägaren Nobina ner den kommersiella linjen i Stockholm. En lagändring 2012 öppnade för kollektivtrafikföretag att även starta kommersiella resor.

Nobina, som kör SL-trafiken i Norrtälje, nappade och införde en busslinje mellan Cityterminalen och Djurgården i Stockholm. Blå dubbeldäckare från linje 676 mellan Norrtälje och Stockholm skyltades om dagtid för ändamålet. Men succén uteblev.

– Vi har kört två säsonger utan att få ekonomin att gå ihop. Nu väljer vi att avsluta provet,

säger Henrik Birath, vice vd på Nobina Sverige.

Förklaringarna till svårigheterna är flera enligt honom. Dels råder hård konkurrens inom turisttrafiken, dels har Djurgårdsbussarna inte släppts in i SL:s reseplanerare eller informationssystem. Henrik Birath tycker ändå att Nobinas bussar behövs.

– I dag är det ofta knökfullt på spårvagnarna till Djurgården, säger han.

Dubbeldäckarna till Djurgården har rullat sju dagar i veckan sommartid och på helgerna under vinterhalvåret. Men nu är det slut. Bussarna som använts får i stället stå parkerade vid Tekniska högskolan i väntan på återfärd till Norrtälje.

– Indragningen påverkar inte antalet anställda i Norrtäljetrafiken, säger Henrik Birath.