Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för bostäder i Grindskogen

Det blir inga bostäder i Grindskogen. Kommunen stoppar planerna på att exploatera grönområdet i Norrtälje. – En seger, säger Per Bengtson, ordförande i Roslagens naturskyddsförening.

Planerna på att bygga 24 småhus i Östra Gransäter på kanten till Grindskogen har vållat stora protester. Naturskyddsföreningen och närboende i Grind har samlat namnunderskrifter, uppvaktat politikerna och genomfört manifestationer i skogen.

Nu kommer beskedet att Grindskogen räddas.

– Vi är överens med byggföretaget Besqab om att inte gå vidare med exploateringen, säger kommunalrådet Ulrika Falk (S).

Är det protesterna som fått er att fatta beslutet?

– Vi vet att Grindskogen är väldigt viktig för Norrtäljeborna. Inom nya samverkansstyret har vi beslutat att vi ska planera med barnperspektiv och Grindskogen är en betydelsefull plats att spara för rekreation och som grön lunga i staden, säger Ulrika Falk.

Grindskogens bevarande gläder Per Bengtson på naturskyddsföreningen.

– Det är fantastiskt. Skolor och många närboende använder Grindskogen dagligen för promenader och utflykter. Om kommunen gått vidare med planerna hade området varit förstört för all framtid, säger han.

Exploateringsplanerna för Östra Gransäter arbetades fram under den förra kommunledningen och mark- och exploateringsavtalet mellan kommunen och Besqab klubbades kring valet förra året.

Byggföretaget fick köpa marken som kompensation för att kommunen ville komma åt en fastighet som Besqab ägde i Norrtälje Hamn.

Men enligt Peter Elenfalk, fastighetschef på Norrtälje kommun, var försäljningen av Grindskogen ingen politisk stridsfråga.

– Den gamla översiktsplanen för staden gav utrymme för bostäder och som jag minns rådde enighet kring exploateringsavtalet. Men stadens utveckling har lett till att kommunledningen börjat omvärdera och är rädd om de stadsnära grönytor som finns, säger han.

Nu måste Besqab kompenseras på nytt. Peter Elenfalk har uppdraget att hitta alternativ mark för bostadslösningar i Norrtälje stad.